Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Eurovision 2017: Η πρόκληση της Ρωσίας που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό

Eurovision 2017: Η πρόκληση της Ρωσίας που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό

H ρωσίδα τραγουδίστρια Γιούλια Σαμοΐλοβα ερμήνευσε στην Κριμαία το τραγούδι “Flame is burning” – με το οποίο θα εκπροσωπούσε τη χώρα της στη Eurovision. Αυτό, θεωρήθηκε πράξη αντίστασης καθώς η φιλοξενούσα χώρα του διαγωνισμού τραγουδιού, η Ουκρανία, έχει απαγορεύσει στη Μόσχα τη συμμετοχή της σε αυτόν.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Σαμοΐλοβα δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Κίεβο για τους ημιτελικούς του διαγωνισμού, που άρχισαν χθες, επειδή είχε τραγουδήσει στην Κριμαία το 2015, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.
Η Σαμοΐλοβα τραγούδησε χθες ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων στην Σεβαστούπολη, εκεί όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

“Αυτή (η Eurovision) δεν είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού, δεν είναι ένας διαγωνισμός για τραγουδιστές. Είναι διαγωνισμός για πολιτικούς”, δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters η Λουντμίλα Ντομπροβόλσκαγια, η οποία παρακολούθησε την εκδήλωση. “Δεν μας αρέσει ένας τέτοιος διαγωνισμός”.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 αλλά οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να θεωρούν τη χερσόνησο αυτή τμήμα της Ουκρανίας. Η Σαμοΐλοβα τραγούδησε επίσης και το “Victory Day” (“Ημέρα Νίκης”), ένα σοβιετικό τραγούδι, ειδική σύνθεση για τους εορτασμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για διάκριση εις βάρος της Σαμοΐλοβα και για παραβίαση των κανονισμών του διαγωνισμού της Eurovision. Η Ρωσία απέρριψε δύο συμβιβαστικές προτάσεις από τους διοργανωτές της Eurovision ώστε να επιτραπεί στη Σαμοΐλοβα να ερμηνεύσει το τραγούδι και το ρωσικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τον φετινό διαγωνισμό.

Η Σαμοΐλοβα απέφυγε πάντως να αναφερθεί στον διαγωνισμό και ευχαρίστησε τον κόσμο στην κεντρική πλατεία Ναχίμοφ για την πρόσκληση που της απηύθυνε τη συμβολική αυτή ημέρα. “Ήρθα σήμερα εδώ με μεγάλη ευχαρίστηση. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να εμφανίζομαι εδώ στις 9 Μαΐου και θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη χαρά”, δήλωσε η τραγουδίστρια σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας.

Ο διαγωνισμός της Eurovision έχει εκατομμύρια τηλεθεατές ανά την Ευρώπη. Για πολλές χώρες, ειδικά για εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ, μια καλή ερμηνεία στη διοργάνωση αυτή αυτή θεωρείται ζήτημα εθνικής τιμής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε