Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Έβαλαν σαρωτές σώματος και στη Νιγηρία

Έβαλαν σαρωτές σώματος και στη Νιγηρία

 Οι αρχές της Νιγηρίας άρχισαν να βάζουν σαρωτές σώματος στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

 

Και όλα αυτά τρεις μήνες αφότου ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, υπήκοος της Αφρικανικής χώρας, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να ανατινάξει αεροσκάφος που ολοκλήρωνε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ.
 
Η εγκατάσταση των σαρωτών, οι οποίοι απεικονίζουν το σώμα ώστε να εντοπίζονται ασυνήθιστα ή κρυμμένα αντικείμενα, προκάλεσαν αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν τη χρήση τους παραβίαση των δικαιωμάτων των επιβατών.
 
“Αρχίσαμε στο Λάγκος και θα εγκαταστήσουμε επίσης σαρωτές και σε άλλα διεθνή αεροδρόμια, στο Πορτ Χαρκούρτ, στο Κάνο και στην Αμπούτζα”, είπε ο Ακίν Ολουκούνλε, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αρχής των Αεροδρομίων της Νιγηρίας (FAAN). Πρόσθεσε ότι ήδη εκπαιδεύεται προσωπικό και η χρήση των μηχανημάτων θα αρχίσει σύντομα.
 
Η εγκατάσταση των σαρωτών εντάσσεται “στην ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λειτουργούμε με βάση τα διεθνή πρότυπα. . . Πρέπει να ακολουθήσουμε τις τάσεις και οι σαρωτές σώματος είναι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μεταξύ άλλων”.
 
Η Ουάσινγκτον πρόσθεσε τη Νιγηρία στον κατάλογο των χωρών όπου απαιτείται η λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές μετά την απόπειρα του Αμπντουλμουταλάμπ τον Δεκέμβριο να ανατινάξει αεροσκάφος που προσέγγιζε αεροδρόμιο το Ντιτρόιτ με εκρηκτική ύλη που ήταν κρυμμένη στα εσώρουχά του.
 
Ωστόσο ερευνητές έχουν σημειώσει ότι ο Αμπντουλμουταλάμπ επιβιβάστηκε στην πτήση προς τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, όπου ήδη είναι εγκατεστημένοι 15 σαρωτές σώματος και θα εγκατασταθούν και άλλοι. Είχε φθάσει στην Ολλανδία από το Λάγκος.
 
Ο υπουργός Αερομεταφορών της Νιγηρίας είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Δυτικοαφρικανική χώρα θα επιτρέψει σύντομα σε ειδικούς αστυνομικούς των ΗΠΑ να επιβαίνουν σε πτήσεις από τη χώρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που, όπως υποστήριξε, “θα ενισχύσει” επίσης την ασφάλεια.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε