Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Έβγαλαν τρελό τον μακελάρη της Νορβηγίας και δε θα τον βάλουν φυλακή

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο μακελάρης της Ουτόγια, ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο και βύθισε μια ολόκληρη χώρα σε βαρύ πένθος δε θα πάει ποτέ στη φυλακή για τις πράξεις του! Αντίθετα, θα μπει επ’ αόριστον σε ψυχιατρική κλινική.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση δυο εμπειρογνωμόνων «έβγαλε τρελό» τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ για την έκρηξη στο κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο με τους 8 νεκρούς και για το μακελειό στο νησί Ουτόγια, όπου ο 32χρονος μακελάρης εκτέλεσε εν ψυχρώ 69 αθώους ανθρώπους.
Η ψυχιατρική έκθεση για τον Μπρέιβικ: "παράφρων και στον κόσμο του" λέει!
Ο Μπρέιβικ δε μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος, ήταν ψυχωτικός και συνεπώς ποινικά ανεύθυνος, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ψυχίατροι που όρισε το δικαστήριο να εξετάσουν τον μακελάρη. 

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιοποίησε η εισαγγελία, ο Μπρέιβικ ανέπτυξε με τον καιρό παρανοϊκή σχιζοφρένεια. «Το συμπέρασμα είναι πως είναι παράφρων», είπε ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν. «Ζει στο δικό του απατηλό σύμπαν και οι σκέψεις και οι πράξεις του κυβερνώνται απ’ αυτό το σύμπαν». Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Μπρέιβικ δε θα πάει ποτέ στη φυλακή. Θα κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική για να ξεκινήσει θεραπεία.
Ο ψυχίατρος Torgeir Husby παραδίδει την έκθεσή του στο δικαστήριο
«Αν το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ ήταν ανεύθυνος, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο στο τέλος της δίκης να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία», δήλωσε η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέγερ Ενγκ, διευκρινίζοντας ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι ισόβια.

Οι ψυχίατροι δε θεωρούν πως ο Μπρέιβικ είχε «σώας τας φρένας» την ώρα που σκότωσε αδιακρίτως αθώους νεαρούς στην Ουτόγια ή όταν έβαζε τη βόμβα στο κτίριο του Όσλο. Και μοιραία δε μπορεί να καταδικαστεί.
Η υπόθεση συγκεντρώνει ξανά στα φώτα της δημοσιότητας, «ξυπνώντας» φρικιαστικές μνήμες από εκείνο το απόγευμα Παρασκευής στις 22 του περασμένου Ιουλίου.
Εικόνα από το μανιφέστο των 1.500 σελίδων
Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ, το συμπέρασμα για την πνευματική κατάσταση του μακελάρη είναι αποτέλεσμα 13 συναντήσεών του με ομάδα ειδικών, στους οποίους έλεγε πως είναι λογικός.
Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Η πρώτη αναπαράσταση της σφαγής στην Ουτόγια
Ο Μπρέιβικ παραδέχτηκε από την πρώτη στιγμή ότι ευθύνεται και για τις δυο επιθέσεις. Ποτέ όμως δε δήλωσε ένοχος, επιμένοντας πως η πράξη του ήταν «πολεμική, φρικιαστική, αλλά αναγκαία».


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηχητικό ντοκουμέντο: Ο Μπρέιβικ τηλεφωνεί στην αστυνομία την ώρα της σφαγής στην Ουτόγια!

Είχε κάνει την Ουτόγια αποθήκη πυρομαχικών ο Μπρέιβικ

Θα μπορούν να δουν από κοντά τον μακελάρη της Νορβηγίας


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε