Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Έχασε την προαγωγή επειδή δεν… ακούει!

Η 44χρονη Τζέιν Κόρντελ, η οποία έχασε την ακοή της στα 21 της χρόνια
Βρετανή διπλωμάτισσα κατέθεσε αγωγή εναντίον του Φορέιν Οφις για διακρίσεις εναντίον της, επειδή έχει πρόβλημα ακοής!

Θύµα διακρίσεων από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έπεσε µια βρετανίδα διπλωµάτισσα, η οποία έχει χάσει την ακοή της. Η Τζέιν Κόρντελ, πάντως, δεν το βάζει κάτω και σέρνει στα δικαστήρια το Φορέιν Οφις.
 
Η 44χρονη Τζέιν Κόρντελ, η οποία έχασε την ακοή της στα 21 της χρόνια έπειτα από τροχαίο ατύχηµα, θεωρείται ένα από τα αστέρια της βρετανικής διπλωµατίας. Το πρόβληµά της εξάλλου δεν αποτέλεσε ποτέ εµπόδιο στη ζωή της. Πριν ενταχθεί στο Διπλωµατικό Σώµα του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας είχε πάρει το πτυχίο της από το Πανεπιστήµιο του Κέµπριτζ, είχε διδάξει και είχε εργαστεί στον εκδοτικό οίκο του φηµισµένου ιδρύµατος. Το Φορέιν Οφις την είχε στείλει το 2001 στη Βαρσοβία ως πρώτη γραµµατέα της βρετανικής πρεσβείας. Η Κόρντελ έµεινε στην Πολωνία τέσσερα χρόνια κερδίζοντας και ένα βραβείο για την προώθηση των ατόµων µε αναπηρία. Η χαρά της για την τοποθέτησή της στο Καζακστάν κράτησε πολύ λίγο.
 
Την απόφαση για την ανάκλησή της έλαβε το Φορέιν Οφις µε τη δικαιολογία ότι ο ειδικός διερµηνέας που θα χρειαζόταν για να κάνει τη δουλειά της θα βάρυνε υπερβολικά τον προϋπολογισµό του υπουργείου. «Η ανάκλησή µου σηµαίνει ότι τίθενται όρια στην καριέρα µου και πως αποκλείοµαι από ενδεχόµενες προαγωγές όχι µόνο εγώ αλλά και όλα τα άτοµα µε αναπηρία που εργάζονται στο υπουργείο», αναφέρει στην αγωγή που κατέθεσε.
 
Το Φορέιν Οφις επιµένει ότι δεν είναι θέµα διάκρισης αλλά απλώς θέµα χρηµάτων σε µια περίοδο που η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάµερον ακολουθεί αυστηρή πολιτική περικοπής των δαπανών. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου, ο διερµηνέας θα στοίχιζε σε ένα διάστηµα περίπου δύο ετών µισό εκατοµµύριο στερλίνες. Ο Κόρντελ, όµως, έκανε τον λογαριασµό και κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 176.000 στερλίνες τον χρόνο και ότι εποµένως το Φορέιν Οφις θα έπρεπε να ξοδέψει κάτι περισσότερο από αυτά που πλήρωνε στη Βαρσοβία. Επειτα, η ίδια δεν επιβαρύνει το υπουργείο µε άλλα έξοδα, όπως δίδακτρα για τα σχολεία των παιδιών των διπλωµατών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Στο πλευρό της µαχητικής διπλωµάτισσας βρίσκεται η Επιτροπή για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα. Εκείνο που θα αποφασίσει πάντως είναι το δικαστήριο. Και είναι µια απόφαση που δεν περιµένει µε αγωνία µόνο η ίδια, αλλά και τα 227 άτοµα µε αναπηρία που εργάζονται στο Φορέιν Οφις, εκ των οποίων τα 52 στο εξωτερικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε