Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

«Έχει έρθει ώρα να φύγει ο Καντάφι»

ΦΩΤΟ REUTERS

Να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία ζήτησε από τον Μουαμάρ Καντάφι η Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Καντάφι και το περιβάλλον του πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτές τις πράξεις που παραβιάζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Λιβύης και την αξιοπρέπειά της», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι καθώς η διεθνής κοινότητα μελετά τα επόμενα βήματά της.

«Έχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, τώρα, χωρίς άλλη βία ή καθυστέρηση», το μήνυμα της Κλίντον προς το καθεστώς του Λιβύου ηγέτη.

Εξάλλου δήλωσε ότι η υποστήριξη της μετάβασης προς τη δημοκρατία που γίνεται αυτή τη στιγμή στον αραβικό κόσμο είναι «στρατηγική αναγκαιότητα», επισημαίνοντας κυρίως το παράδειγμα της Αιγύπτου.

«Οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συγκλίνουν, διότι η υποστήριξη αυτών των μεταβάσεων δεν είναι μόνο θέμα ιδανικών, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν αυτές τις επαναστάσεις, κυρίως μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας, δήλωσε επιμένοντας στην αναγκαιότητα να δοθούν ευκαιρίες στους νεαρούς Άραβες.

Η Κλίντον ζήτησε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο, αποκλείοντας μόνο τις αντιδημοκρατικές επιρροές. «Γι’ αυτό το λόγο ελπίζουμε οι στρατιωτικοί αρχηγοί στην Αίγυπτο να έρθουν σε επαφή με την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

«Οι Αιγύπτιοι ζητούν συγκεκριμένα μέτρα πριν τις εκλογές. Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η εξορία είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί ο Καντάφι στα διεθνή αιτήματα να εγκαταλείψει την εξουσία. Πάντως, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέι Κάρνεϊ, δε διευκρίνισε αν οι ΗΠΑ θα διευκόλυναν την εξορία του Καντάφι.

Εξάλλου, όπως και η Βρετανία, οι ΗΠΑ συζητούν το αν θα δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και βρίσκονται σε επαφή με διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε