Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εχουν πάει όλα πίσω στην Φουκουσίμα – Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και πέραν της ζώνης εκκένωσης

Μαύρος καπνός βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο3 ΦΩΤΟ REUTERS

‘Ολα πήγαιναν “καλά” στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσι μέχρι που άρχισε να βγαίνει και πάλι καπνός από τους αντιδραστήρες 2 και 3.

‘Ετσι οι εργασίες για την σύνδεση των καλωδίων, προκειμένου να δοθεί ρεύμα στους αντιδραστήρες 3 και 4 και να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης, “πάγωσαν”. Επίσης, οι πυροσβέστες ανέβαλαν τη ρίψη θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα όταν εθεάθη γκρίζος καπνός πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα.

Οι εργασίες σύμφωνα με την TEPCo θα συνεχιστούν την Τρίτη, με την εταιρία να δηλώνει ότι δε γνωρίζει τα αίτια πρόκλησης του καπνού αυτού.

Ταυτόχρονα εκκενώθηκαν και πάλι οι εγκαταστάσεις προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των εργαζομένων.

Και ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, δια του επικεφαλής της, Γιουκίγια Αμάνο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, αν και είναι σοβαρή, θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά, ανακοίνωσε επίσης ότι ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν όχι μόνο εντός αλλά και έξω από την ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων πέριξ του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η TEPCO γνωστοποίησε νωρίτερα ότι μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στη Φουκουσίμα.

Μέχρι στιγμής τα επίπεδα αυτά δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να προκαλούν άμεσο κίνδυνο. Εκπρόσωπός της εταιρίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «για να φτάσει κάποιος να μολυνθεί με ένα μιλισίβερτ θα πρέπει να πίνει από το νερό αυτό για ένα ολόκληρο χρόνο».

Η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) επανέλαβε, στο μεταξύ, ότι οι ανιχνευτές ραδιενέργειας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ανησυχητικό επίπεδο ακτινοβολίας στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έθεσε δισκία ιωδίου στη διάθεση των υπαλλήλων του και των οικογενειών τους που διαμένουν στην Ιαπωνία. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο και η χρήση τους θα γίνει μόνο «σε περίπτωση συγκεκριμένης εντολής προς αυτή την κατεύθυνση, αν αλλάξουν οι συνθήκες».

Εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων σε 4 επαρχίες λόγω ραδιενέργειας
Την ίδια ώρα, με απόφαση της κυβέρνησης απαγορεύθηκε η μεταφορά λαχανικών από 4 περιοχές μεταξύ των οποίων και η Φουκουσίμα. Αιτία, η ανίχνευση ραδιενεργών ουσιών πάνω από τα κανονικά επιπεδα.

Πρόκειται για τις επαρχίες, Φουκουσίμα, Ιμπαράκι, Τσοσίγκι και Γκούνμα. Επίσης, ζητήθηκε από τον κυβερνήτη της Φουκουσίμα να απαγορεύσει την μεταφορά και πώληση γάλακτος.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα είναι σε τι επιπεδα υπάρχουν ραδιενεργές ουσίες στα ψάρια.

Σημειώνεται οτι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε οτι το 2009 το 17,4% της συνολικής τροφοδοσίας της Ιαπωνίας σε σπανάκι προερχόταν από τις 4 αυτές επαρχίες. Το 60% πήγαινε στο Τόκιο και το υπόλοιπο σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα καισίου στις επαρχίες Τσόγκι και Γκούνμα αλλά και στις περιφέρειες Σαϊτάμα, Τσίμπα, Τόκιο, Καναγκάουαμ Νιιγκάτα και Γιαμανάσι.

Πάντως, ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Τετσούρο Φουκουγιάμα έκρινε ότι είναι ασφαλή τα τρόφιμα που παράγονται στη χώρα έξω από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η καταστροφή στην Ιαπωνία σε αριθμούς – Ολα ρευστά στην Φουκουσίμα – Το θρίλερ συνεχίζεται

Οικονομικό “κραχ” στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε