Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ευρω-καταδίκη για την Ρωσία

Από την Τσετσενία ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα για τη στάση της στις εξαφανίσεις ανθρώπων στην Τσετσενία.  

Πέντε Ρώσοι εξαφανίστηκαν στην πόλη Ατχκχόι-Μαρτάν της Τσετσενίας την νύχτα της 13ης Ιανουαρίου του 2003. Ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σπίτι των ανδρών και τους απήγαγε.
Την περίοδο εκείνη η πόλη ήταν στον έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων της Ρωσίας και όχι των τσετσένων ανταρτών. Τα ίχνη τους χάθηκαν από τότε και παρά την έρευνα που έγινε η οικογένεια τους δεν κατάφερε να τους εντοπίσει.
Ένας ακόμη Ρώσος είχε απαχθεί από το σπίτι του λίγες μέρες πριν τα πέντε άτομα και η μητέρα του προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Και για τις δύο υποθέσεις το δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάσισε ότι η Ρωσία παραβίασε το άρθρο 2 για το δικαίωμα στην ζωή και το άρθρο 3 για την απάνθρωπη μεταχείρηση εναντίον των συγγενών των εξαφανισμένων.
Να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι “εξαφανίσεις” είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Τσετσενία και γενικά τον Καύκασο. Άνδρες με κουκούλες εισβάλλουν σε σπίτια απαγάγουν ανθρώπους και τους βάζουν σε βαν χωρίς πινακίδες. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει επιστρέψει ζωντανόις στους δικούς του και τα ίχνη τους χάνονται για πάντα.
Αυτού του είδους τις απαγωγές, που ως υπεύθυνους κατονόμαζε άνδρες του προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και Ρώσων στρατιωτικών που ελέγχουν την χώρα, είχε καταγγείλει ανοιχτά η δολοφονημένη από αγνώστους Ρωσίδα δημοσιογράφος, Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε