Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης προτείνει η Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης και η τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για περισσότερο χρηματοπιστωτική πειθαρχία στην ευρωζώνη κυριάρχησαν στις δηλώσεις της Άγγελα Μέρκελ…

… μετά το «ναι» του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας για βοήθεια ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να περάσει νόμος από το κοινοβούλιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να δεσμευτεί για μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να επιβάλουν περισσότερη

«Υποστηρίζοντας την Ελλάδα συμβάλλουμε στη σταθερότητα του ευρώ και βοηθάμε τους ανθρώπους στη Γερμανία, καθώς η σταθερότητα του νομίσματος είναι μία εξαιρετικά σημαντική αξία», σημείωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Αυτό δεν μπορεί να σταματήσει εκεί», προσέθεσε, αναφερόμενη στα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική κρίση και σημείωσε ότι θέλει να δεσμευτεί για έναν πιο αυστηρό έλεγχο της κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας κατά τρόπο που δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί.

«Θα παρουσιάσουμε ταυτοχρόνως τις προτάσεις μας για μια καλύτερη εφαρμογή μιας κοινής νομισματικής πολιτικής και μιας κοινής πολιτικής σταθερότητας και για τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις των συνθηκών, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή στο μέλλον μια αντίδραση περισσότερο προσαρμοσμένη στα χρηματοπιστωτικά προβλήματα ενός ή πολλών μελών της ευρωζώνης», σημείωσε.

Στην τροποποίηση των συνθηκών αναφέρθηκε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι είναι κάτι το οποίο δεν θα είναι ωστόσο εύκολο.

Όσον αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, η Άγγελα Μέρκελ έκρινε πως είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή. Την ιδέα αυτή, την οποία έχει προτείνει ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόβαλε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε.

Ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης θα μπορούσε να προσφέρει μια βασική κατανόηση των οικονομικών μηχανισμών που θα διαφέρει από αυτή των υπαρχόντων οίκων και θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς το διηνεκές της οικονομίας και λιγότερο προς το βραχυπρόθεσμο, σημείωσε η Μέρκελ και κατέληξε: «Περισσότερη άμιλλα στον τομέα αυτό δεν μπορεί να βλάψει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε