Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ανακοίνωσε η G8

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι ηγέτες της G8 συμπέραναν στη σύνοδό τους στον Καναδά, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη “εύθραυστη” και επεσήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της Χιλιετίας, σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους.

“Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές”, σημειώνουν στο σχέδιο της ανακοίνωσής τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στο Χάντσβιλ του Καναδά. “Όσον αφορά την ανάπτυξη, μια δεκαετία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κοινών προσπαθειών με τους εταίρους μας επέτρεψε να προοδεύσουμε σημαντικά στο δρόμο για τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)”, διαπιστώνουν. “Όμως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως και οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να κάνουν κι άλλα, στην πραγματικότητα η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους στόχους για το 2015”, προσθέτουν. “Χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές”, καταλήγουν.

Εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ στον κόσμο έως το 2015, οι Στόχοι της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, προβλέπουν την εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την αυτονόμηση των γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.

Το θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων, που η Ευρώπη θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ που φοβούνται ότι μέτρα λιτότητας πολύ σθεναρά και πολύ γρήγορα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

Οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γερμανία, που αποφάσισαν σχέδια λιτότητας τα οποία αποσκοπούν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμά τους, βρίσκονται κάτω από την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών που φοβούνται πως τα μέτρα αυτά θα «πνίξουν» την οικονομική ανάκαμψη η οποία μόλις ξεκίνησε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπάθησαν να υπογραμμίσουν τις διαφορές. Υπογραμμίσαμε όλοι πως αισθανόμαστε υπεύθυνοι για μία διαρκή ανάπτυξη. Ήμουν σαφής ως προς το γεγονός πως χρειαζόμαστε μία διαρκή ανάπτυξη και πως η ανάπτυξη και τα έξυπνα μέτρα λιτότητας δεν είναι απαραίτητα αλληλοσυγκρουόμενα», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ομολόγους του της G8 αλλά και της G20, η οποία συνενώνει πλούσιες και ανερχόμενες χώρες, να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να αποτρέψουν μία νέα οικονομική κρίση, ενώ δημιουργούνται και πάλι ανησυχίες για τη στερεότητα της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Αυτή η νέα προειδοποίηση, μερικές ημέρες μετά από μία επιστολή στην οποία καλούσε ήδη τους εταίρους του να «ενισχύσουν την ανάκαμψη», εμφανίστηκε ως μία νέα ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών στους Ευρωπαίους, ακόμη και αν πολλοί ανάμεσά τους επιδίωξαν να ελαχιστοποιήσουν τις αποκλίσεις.

Κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, το κεφάλαιο των τραπεζών είναι το θέμα-κλειδί για την ενίσχυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Ο πρόεδρος μίλησε σαφώς για το κεφάλαιο και πώς όταν πάνε πίσω στο Τορόντο για την G20 ελπίζει πως θα είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο στο σημείο αυτό, το οποίο θεωρεί πως είναι το θέμα-κλειδί για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες βλέπουν τον κίνδυνο», ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ριζοσπαστών διαδηλωτών σημειώθηκαν στο Τορόντο στο περιθώριο της διαδήλωσης κατά της G20 και δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν. Δύο άλλα οχήματα υπέστησαν ζημιές και έσπασαν πολλά τζάμια στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η επόμενη σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ θα πραγματοποιηθεί το 2011 γύρω στην άνοιξη στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Σε ερώτηση που του έγινε για την πολεμική που προκλήθηκε στον Καναδά όσον αφορά το κόστος διοργάνωσης των συνόδων κορυφής της G8 και της G20, το οποίο υπολογίζεται σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι οι σύνοδοι κορυφής των G8 και G20 που θα διοργανωθούν στη Γαλλία το ερχόμενο έτος θα στοιχίσουν “δέκα φορές” λιγότερο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε