Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ευθύνες και στην αστυνομία για τις υποκλοπές

REUTERS
Ευθύνες για “σωρεία λαθών” επιρρίπτει στην αστυνομία η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βρετανία, η οποία ερευνά το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, επέκρινε σήμερα τις προσπάθειες της εταιρίας News International του Ρούπερτ Μέρντοκ να “παρεμποδίσει” την έρευνα και δήλωσε ότι η βρετανική αστυνομία διέπραξε “μια σωρεία λαθών”.
 
Η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία κατέθεσαν δύο από τους πρώην ανώτατους αξιωματούχους της αστυνομίας στη Βρετανία σχετικά με το σκάνδαλο, ανακοίνωσε επίσης ότι πρέπει να δοθούν κονδύλια για την ενημέρωση άλλων πιθανών θυμάτων τηλεφωνικών υποκλοπών.
 
“Εχει υπάρξει μία σειρά από αποτυχίες από την Μητροπολιτική Αστυνομία και σκόπιμες απόπειρες της News International να παρεμποδίσει τις διάφορες έρευνες,” δήλωσε ο Κιθ Βαζ, προεδρεύων της επιτροπής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης των Εργατικών.
 
Η έκθεση της επιτροπής, η οποία καταγράφει με λεπτομέρειες την έρευνα της αστυνομίας και τις μεθόδους των δραστών των τηλεφωνικών υποκλοπών, ήταν ιδιαίτερα επικριτική προς τους πρώην αναπληρωτές επιτρόπους της αστυνομίας Τζόν Γέιτς και Αντι Χέιμαν.
 
Αναφέρει ότι η έκθεση του Γέιτς το 2009 σχετικά με την έρευνα, κατά την οποία αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει και πάλι η υπόθεση, ήταν “εξαιρετικά ανεπαρκής” και ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για ένα “σημαντικό λάθος κρίσης”.
 
Ο Χέιμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αρχικής έρευνας, είχε “μία ιπποτική στάση” απέναντι στις επαφές του στην News International, γεγονός που απειλούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την αμεροληψία της αστυνομίας.
 
Η News International, η θυγατρική της εταιρίας του Ρούπερτ Μέρντοκ News Corp στη Βρετανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, που έχει πλήξει την “αυτοκρατορία” του των μίντια αλλά και βρετανούς πολιτικούς και αξιωματούχους της αστυνομίας.
 
Ο ίδιος ο Μέρντοκ, ο γιός του Τζέιμς – πρόεδρος της News International- και η Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία την Παρασκευή παραιτήθηκε από επικεφαλής της News International, εμφανίστηκαν χθες Τρίτη ενώπιον άλλης κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου κατέθεσαν για το σκάνδαλο. Μάλιστα ο Μέρντοκ δέχθηκε και επίθεση με…αφρό! (Δείτε εδώ βίντεο και φωτογραφίες)
 
Σήμερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα καταθέσει στο κοινοβούλιο σχετικά με την απόφασή του να προσλάβει τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας News of the World, Αντι Κόλσον, ως επικεφαλής της επικοινωνιακής του ομάδας.
 
Ο Κόλσον παραιτήθηκε από την εφημερίδα το 2007 όταν δύο από τους δημοσιογράφους της καταδικάστηκαν για τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη αλλά παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση τον Ιανουάριο του 2011.
 
Η επιτροπή κατηγορεί επίσης τον Χέιμαν για “σκόπιμη παραπληροφόρηση” με στόχο την παραπλάνηση της επιτροπής όταν κατέθεσε και κάνει έκκληση για μία άμεση και λεπτομερή έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες ότι αστυνομικοί χρηματίζονταν από δημοσιογράφους.
 
Οταν ο Χέιμαν έφυγε από το αστυνομικό Σώμα, έπιασε δουλειά ως αρθρογράφος στους Times, την άλλη εφημερίδα της News International. Παραιτήθηκε την Δευτέρα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του εν μέσω “υπονοούμενων και εικασιών” σχετικά με τον ρόλο του.
 
Διαβάστε επίσης:
 

Επίθεση με τούρτα από… αφρό ξυρίσματος στον Μερντοχ! Δείτε ΦΩΤΟ και βίντεο

Μερντοκ και Μπρουκς ενώπιον της Βουλής λίγες ώρες μετά τον θάνατο δημοσιογράφου!

Επίθεση χάκερς στην Sun: Ο Μέρντοκ είναι νεκρός!

Νεκρός δημοσιογράφος που κατήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μπαράζ παραιτήσεων στη Σκότλαντ Γιαρντ: τέλος και ο Νο 2!

“Αναπάντητες” κλήσεις σε όλη την… Βρετανία!

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Ρεμπέκα Μπρουκς

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Αστυνομίας μετά τα δημοσιεύματα – Δείτε τη δήλωση του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε