Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ευθύνες στον Ομπάμα για την τεράστια οικολογική καταστροφή

Ευθύνες στον Ομπάμα για την τεράστια οικολογική καταστροφή

Φωνές οργής στις ΗΠΑ καλούν τον Ομπάμα να αναλάβει δράση κατά της BP, αντί να περιορίζεται να την καθιστά υπόλογη προφορικά.

Όπως αναφέρει η Guardian, το σύνθημα “κατασχέστε τη BP” ακούγεται πλέον όλο και πιο συχνά από εκατομμύρια αγανακτισμένων πολιτών και φορέων που ζουν την χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Πλέον η πετρελαιοκηλίδα από την κατεστραμμένη πλατφόρμα Deepwater Horizon έχει εκταθεί σε όλο τον κόλπο του Μεξικού, από τη Φλόριντα ως το Μισισιπί παραλύοντας την αλιευτική δραστηριότητα και γονατίζοντας τον τουρισμό. 

Η βρετανική πολυεθνική, πάνω από τέσσερις εβδομάδες από το δυστύχημα, δεν έχει καταφέρει ακόμη να περιορίσει την ζημιά, με αποτέλεσμα οι πολίτες πλέον να ζητούν λύσεις και τιμωρία. 

Η οργάνωση Answer στην οποία συμμετέχουν πολλά συνδικάτα και οργανώσεις, διοργανώνει αυτή την εβδομάδα διαδηλώσεις σε 29 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ απαιτώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της BP. 

Μαζί τους και ο πρώην υπουργός Εργασίας Ρόμπερτ Ράιχ – υπηρέτησε επί Κλίντον – ο οποίος ζήτησε επισήμως από τον Ομπάμα να περιέλθουν σε προσωρινή ανάληψη του αμερικανικού τομέα επιχειρήσεων της εταιρείας. “Είναι εθνική ανάγκη” είπε ο Ράιχ στον Observer. “Δεν γίνεται μία προσοδοφόρα πολυεθνική, υπόλογη στους μετόχους της να διαχειρίζεται μόνη της μιά από τις χειρότερες οικολογικές τραγωδίες της αμερικανικής ιστορίας. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να κάνουν οτιδήποτε” συμπληρώνει. “Δεν είναι δρακόντειο μέτρο, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης” τονίζει. “Η οικονομία της Φλόριντα εξαρτάται από τον τουρισμό και η Φλόριντα είναι πολύ σημαντική πολιτειά για τις ΗΠΑ”. 

Σημειώνεται ότι, από το δυστύχημα και μετά, η μετοχή της ΒP έχει χάσει το 33% της αξίας της και αυξάνονται οι φήμες ότι μπορεί να γίνει στόχος εξαγοράς ή ακόμη και να διαλυθεί υπό το βάρος των εκατομμυρίων δολαρίων των επισφαλειών. 

Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος  δέχεται σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής. Πολιτικοί αναλυτές στα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα επιρρίπτουν ευθύνες στον πρόεδρο Ομπάμα για μή εξασφάλιση σχεδίου άμεσης επέμβασης και για τον … ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ και την καθυστερημένη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Associated Press: Πουλιά καλυμμένα από πετρέλαιο

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της BP δήλωσε ότι περίπου 10.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως συλλέχθηκαν μέσω του μηχανισμού απορρόφησης που έχει εγκατασταθεί για να συλλέγει το πετρέλαιο που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού, δηλαδή “το μεγαλύτερο μέρος από αυτό”. “Τη στιγμή που μιλάμε, ο μηχανισμός απορρόφησης συλλέγει περίπου 10.000 βαρέλια (1,6 εκατομμύρια λίτρα) πετρελαίου την ημέρα”, δήλωσε ο Τόνι Χέιγουορντ στο BBC1, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται “πιθανώς για το μεγαλύτερο μέρος” του πετρελαίου που διαρρέει από τα φρεάτια.

Η χοάνη που τοποθετήθηκε την Πέμπτη έχει τέσσερις βαλβίδες που εμποδίζουν τον σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό του μηχανισμού, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της αρχικής προσπάθειας περιορισμού της διαρροής. Οι βαλβίδες, από τις οποίες συνεχίζει να διαρρέει πετρέλαιο, θα πρέπει παντως να κλείσουν σταδιακά.

Πάντως, ο επικεφαλής του ομίλου της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε ότι δε σκέφτεται να παραιτηθεί παρά την κατακραυγή στις ΗΠΑ για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. “Δεν μου έχει περάσει από το μυαλό. Σίγουρα πέρασε από το μυαλό άλλων, αλλά όχι από το δικό μου”, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph όταν ρωτήθηκε εάν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Σε ακτίνα 320 χλμ. έχει απλωθεί η πετρελαιοκηλίδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε