Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φάιμαν: “Στηρίζω τις χώρες του Νότου – Τα λεφτά μας για τους ανθρώπους μας”

Φάιμαν: “Στηρίζω τις χώρες του Νότου – Τα λεφτά μας για τους ανθρώπους μας”

Μετά τις δηλώσεις της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας. και ο καγκελάριος της Αυστρίας τάσσεται υπέρ της βοήθειας προς τις χώρες του Νότου…

Την πίστη του στην Ευρωπαική Ενωση και την σαφή υποστήριξή του στη βοήθεια για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, διακήρυξε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στην κεντρική του ομιλία στο 42ο Τακτικό Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, που τον επανεξέλεξε απόψε σε αρχηγό του.

Ο κ. Φάιμαν τόνισε πως η Αυστρία επωφελείται από τη συμμετοχή της ως μέλος στην ΕΕ και αντέκρουσε τις θέσεις της αυστριακής Ακροδεξιάς της αντιπολίτευσης, που λυσσαλέα ζητά την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με το σύνθημα «Τα λεφτά μας για τους ανθρώπους μας», αντιπαραθέτοντας το σύνθημα «Η Ευρώπη μας, για τις θέσεις μας εργασίας».

Επισημαίνοντας, πως “τώρα, είναι αναγκαία η ρύθμιση των χρηματαγορών”, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών κατήγγειλε ότι οι κερδοσκόποι έχουν μετατρέψει τη Γουόλ Στριτ σε ένα μοναδικό ‘γραφείο στοιχημάτων’, βάζοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν, ενώ ζήτησε επίσης να υπάρξουν σαφείς κανόνες παιχνιδιού για τις τράπεζες, όταν αυτές έρχονται κατόπιν πάντα στο κράτος,όταν χρειάζονται κάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, για την υλοποίηση όλων αυτών, η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία και όποιος θέλει να ζήσει σε ειρήνη πρέπει να θεωρεί ως καθήκον την τακτοποίηση των κοινωνικών συνθηκών διότι, μόνον τότε, μπορεί να υπάρξει μια ειρηνική Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο επίσημος προσκεκλημένος του Συνεδρίου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε στο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, όπως επίσης περισσότερη δικαιοσύνη τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών λαών, όσο και μεταξύ τους.

Ο κ. Σουλτς εξήρε ιδιαίτερα τον πρωταρχικό ρόλο και τη σθεναρή στάση του Αυστριακού καγκελάριου στη δρομολόγηση του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη σχετική απόφαση ένδεκα χωρών της ΕΕ ως “μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος στην Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια”.

Κεντρικό θέμα του σημερινού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία – που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2013 — ήταν «Περισσότερη δικαιοσύνη», στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να υπάρξει ανακατανομή του πλούτου, κάτι που τόνισε με έμφαση στην 50 λεπτη εισαγωγική ομιλία του ο κ. Φάιμαν, ζητώντας να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το σχετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε απόψε από το συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία και ζητά την επιβολή φόρου πλούτου (για ποσά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ), φόρου κληρονομιάς, επίσης για ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου, όπως επίσης και ενός φόρου δωρεάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: Βλέπω πρόοδο στην Ελλάδα, θέλω να τη βοηθήσω

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε