weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Φέκτερ: Δεν αποκλείεται να χρεοκοπήσει η Κύπρος

Φέκτερ: Δεν αποκλείεται να χρεοκοπήσει η Κύπρος | Newsit.gr

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου, τονίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ, προσθέτοντας συγχρόνως ότι η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα και η Κύπρος πρέπει τώρα να δράσει.

Στη συνέντευξη, την οποία η εφημερίδα τιτλοφορεί «Το κράτος προ της χρεοκοπίας», έχοντας υπότιτλο «Η Φέκτερ στέλνει πολιτικό τελεσίγραφο στην Κύπρο», η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί πως αν η Κύπρος δεν αποφασίσει μια μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισεκατομμύρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δεν θα δοθούν χρήματα και από τους Ευρωπαίους εταίρους, διότι δεν θα μπορεί αυτό πλέον να εξηγηθεί στους φορολογούμενους.

Προειδοποιεί ακόμη πως τότε οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων και οι εγγυήσεις καταθέσεων ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έμπαιναν σε ισχύ, κάτι που η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, το κράτος θα χρεοκοπούσε και τα σενάρια για την Κύπρο θα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που ζητούνται τώρα.

Σύμφωνα με την Μαρία Φέκτερ, δύο είναι τα προβλήματα της Κύπρου, πρώτον πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και δεύτερον πρέπει να εξυγιανθεί ο αδύναμος χρηματοπιστωτικός τομέας, τη στιγμή που «οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου είναι ήδη de facto χρεοκοπημένες, ενώ το Eurogroup πρότεινε στην Κύπρο να ψηφίσει ένα πακέτο που θα εξυγιάνει το κράτος και θα θέσει υπό έλεγχο το τεράστιο χρέος».

«Το να ζητά κάποιος κι άλλα χρήματα, προκειμένου να συσσωρεύσει νέα χρέη, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν προτείνει επίσης απομείωση της ονομαστικής αξίας του κυπριακού χρέους κατά 38%, πρόταση την οποία υποστήριξε η Γερμανία, το ΔΝΤ και η Αυστρία, ωστόσο η Γαλλία και η Κύπρος τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης των καταθέσεων.

Κανείς δεν τους το επέβαλε, λέει, συμπληρώνοντας πως το να απορρίψεις κατόπιν το πακέτο που ο ίδιος διαπραγματεύτηκες, είναι παράδοξο και τώρα οι εταίροι περιμένουν μια νέα πρόταση.

Ως προς το ρόλο της Ρωσίας επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι υπέρ της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου, όμως ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία, με το οποίο η Κύπρος θα αυξήσει κι άλλο το χρέος της, θα οδηγούσε σε άμεση αναστολή των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κύπρος έχει εγγυημένες καταθέσεις 75 δισεκατομμυρίων ευρώ με ένα ΑΕΠ που ανέρχεται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τα 31 δισεκατομμύρια είναι κυπριακά χρήματα. «Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να εξηγήσω στους Αυστριακούς φορολογουμένους, γιατί αναλαμβάνουμε εμείς εγγυήσεις για χρήματα των Ρώσων ή των Βρετανών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε

Κύπρος: Το σχέδιο που θα ψηφιστεί το βραδυ στην βουλή – Αγνωστο αν έχει την έγκριση της Τρόικας – Δεν περιλαμβάνει κούρεμα

Πάνε για έκτακτο Eurogroup και τηρούν στάση αναμονής

Το Reuters αποκαλύπτει: Σε τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι συζήτησαν το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη!
 

Τελεσίγραφο από την ΕΚΤ στην Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου – Μετά χρεοκοπείτε!

Αν κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ! – Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους

Νεο σχέδιο με οριστικό κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου χωρίς κούρεμα καταθέσεων! – Απάντηση Λαϊκής: Δεν κλείνουμε!

Νέο σοκ στην Κύπρο – Απαιτεί ξανά κούρεμα στις καταθέσεις και κάτω των 100.000 ευρώ η τρόικα

Προσυμφωνημένο το «κούρεμα» στην Κύπρο – Αποκαλυπτικό έγγραφο Σόιμπλε

Τραγικές στιγμές ζουν στην Κύπρο – Χωρίς λεφτά τα ΑΤΜ και χωρίς πιστωτικές οι κάτοικοι – Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

Γιατί «πέθανε» στο γέλιο η επικεφαλής της Τρόικας;

IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!

“Μόνο οι παραλίες θα μείνουν στην Κύπρο ως πηγή εισοδήματος”, προβλέπει ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών

#TAGS MM