Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φινι-το ο “Λαός της Ελευθερίας” – Πολιτική κρίση στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζανφράνκο Φίνι. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίνι ανακοίνωσε το “τέλος” του “Λαού της Ελευθερίας” που ίδρυσε με τον Καβαλιέρε, αλλά του προτείνει παράλληλα μια “συμφωνία” για την αποτροπή των πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζανφράνκο Φίνι ανακοίνωσε το βράδυ το “τέλος” του “Λαού της Ελευθερίας” (PDL), του κόμματος που ίδρυσαν μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά πρότεινε παράλληλα στον ιταλό πρωθυπουργό “μια συμφωνία” βάσει της οποίας θα ολοκληρώσει τη θητεία της η σημερινή κυβέρνηση και θα αποτραπεί το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών.
 
Κλείνοντας μια εορταστική εκδήλωση υποστηρικτών του που στηρίζουν το “Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία” (FLI) στο Μιραμπέλο, το οποίο βρίσκεται 450 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, ο Φίνι άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον μέχρι και ότι “ταπεινώθηκε” ενώπιον της συμμαχικής του Λέγκας του Βορρά και ότι “έκανε γονυκλισίες” ενώπιον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος έγινε πρόσφατα δεκτός με τιμές στη Ρώμη.
 
Στη διάρκεια της ομιλίας του που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει “να σέβεται τους θεσμούς” και επέκρινε πολλά μέτρα του Καβαλιέρε όπως οι περικοπές του προϋπολογισμού στον τομέα της Παιδείας.
 
Υπενθυμίζοντας ότι η κρίση μεταξύ των δύο πολιτικών ξέσπασε στις 29 Ιουλίου, όταν το PDL “τον απέκλεισε πραγματικά”, ο Φίνι επανέλαβε: “Το PDL έχει τελειώσει, το PDL δεν υπάρχει πια”.
 
Ωστόσο στη συνέχεια αρνήθηκε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι οι Ιταλοί “έχουν κουραστεί από αυτήν την κατάσταση των αιώνιων προεκλογικών εκστρατειών” και ότι η αποτυχία αυτού του νομοθετικού σώματος θα ήταν μια αποτυχία για όλους”.
 
Ο Φίνι επανέλαβε ότι για εκείνον δεν τέθηκε ποτέ θέμα να “αλλάξει στρατόπεδο” από αυτό της “κεντροδεξιάς” και σημείωσε ότι πρότεινε “μια συμφωνία” για να καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της η σημερινή κυβέρνηση το 2013.
 
Έπειτα από έναν μήνα που η χώρα είχε βυθιστεί σε πολιτική κρίση και προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο όσον αφορά πέντε θέματα: ομοσπονδιακό σύστημα, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σχέδιο ενίσχυσης του ιταλικού νότου, αναμόρφωση της δικαιοσύνης και καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.
 
Στο πλαίσιο της “συμφωνίας” που προτείνει, ο Φίνι διευκρίνισε ότι οι υποστηρικτές του και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου θα ζητήσουν διευκρινίσεις και θα θέσουν τους όρους τους σε καθένα από αυτά τα πέντε θέματα.
 
“Θα προχωρήσουμε μπροστά”, δήλωσε τέλος ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, χωρίς να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κόμματος, το οποίο ωστόσο υπάρχει εδώ και περισσότερο από έναν μήνα με το FLI.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε