Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Fitch: Η Καταλονία θα χρειαστεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την ισπανική κυβέρνηση

Fitch: Η Καταλονία θα χρειαστεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την ισπανική κυβέρνηση

Η Καταλονία θα χρειαστεί αναμφιβόλως να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την ισπανική κυβέρνηση, καθώς δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Το 2013 λήγει η προθεσμία αποπληρωμής βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους της Καταλονίας ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 3,15 δισεκατομμύρια είναι χρέος σε τράπεζες κι όχι χρήματα που ελήφθησαν από το ταμείο αρωγής για τις περιφέρειες, το οποίο ίδρυσε η κυβέρνηση για το 2012 και το 2013.

Το ταμείο αυτό, στο οποίο χορηγήθηκαν φέτος 18 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διαθέτει 23 δισεκατομμύρια το 2013, σύμφωνα με τροποποίηση που κατέθεσε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στη Γερουσία.

Η Καταλονία ήταν από τις πρώτες περιοχές της Ισπανίας που προσέφυγε στο ταμείο αυτό, υπενθυμίζει εξάλλου ο Fitch, ζητώντας 5,37 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Οι δυσκολίες για να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές και η επιφυλακτικότητα των ισπανικών τραπεζών να δανείσουν στις περιφερειακές κυβερνήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό πως η Καταλονία θα επιζητήσει περαιτέρω την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτηθεί”, επισημαίνει ο Fitch.

Η προοπτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άνοδο της αυτονομιστικής αριστεράς στις καταλανικές εκλογές της Κυριακής, μολονότι το κυβερνών κόμμα του μετριοπαθούς εθνικιστή ηγέτη Αρτούρ Μας, παρότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, παρέμεινε πρώτη περιφερειακή δύναμη.

Η ενίσχυση του ρεύματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αποπληρωμές του χρέους (της περιοχής) λόγω της δέσμευσης της κεντρικής κυβέρνησης να προσφέρει την χρηματοπιστωτική της υποστήριξη”, ωστόσο “οι σχέσεις ανάμεσα στην κεντρική και την περιφερειακή κυβέρνηση θα γίνουν πιο τεταμένες και αυτό μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις” για μια βοήθεια της Μαδρίτης προς την Καταλονία, καταλήγει ο οίκος.

Ο Fitch είχε απειλήσει τον Σεπτέμβριο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Καταλονίας (ΒΒΒ-) στην κατηγορία της “μη επένδυσης”, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε