Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Φονικός εμπρησμός τεμένους στο Βέλγιο – Σουνίτες βλέπουν πίσω από την επίθεση

REUTERS

Σε σουνίτες αποδίδεται ο φονικός εμπρησμός τεμένους στο Βέλγιο, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.

Ο δράστης φώναζε «φράσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία», είπε η υπουργός Εσωτερικών, αποκαλύπτοντας την κλιμάκωση της θρησκευτικής σύγκρουσης στις 500.000 μουσουλμάνους κατοίκους της χώρας

Πρόκειται κατά τις πρώτες ενδείξεις για «πρόβλημα μεταξύ σουνιτών και σιιτών» με αφορμή τη νέα σύγκρουσή τους, είπε η Ζοέλ Μιλκέ στο δημόσιο ραδιόφωνο RTBF.
Την Δευτέρα, ένας άνδρας προκάλεσε το θάνατο ενός ιμάμη στο σιιτικό τέμενος όπου λειτουργούσε στις Βρυξέλλες, πετώντας μία εμπρηστική βόμβα στο εσωτερικό.

Ο δράστης μπήκε στο χώρο με μαχαίρι και τσεκούρι, φωνάζοντας σχετικά με τον εμφύλιο στην χώρα της Μέσης Ανατολής και έβαλε φωτιά στο χώρο, σκοτώνοντας τον ιμάμη (που έπαθε ασφυξία από τις αναθυμιάσεις) και τραυματίζοντας ελαφρά άλλον έναν.

«Το Βέλγιο δεν θα ανεχτεί αυτού του είδους την ενέργεια. Θα ληφθούν μέτρα», είπε η Μιλκέ.

Ο εμπρησμός εκδηλώθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο των Βρυξελλών και την γνωστή συνοικία που φιλοξενεί την έδρα της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης.
Το θύμα ήταν 46 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τόσο αυτός όσο και ο τραυματίας είχαν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τις φλόγες και πνίγηκαν από τους καπνούς.

Ηδη στην πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα του Βελγίου οι αντιδράσεις είναι έντονες. Οι σιίτες κατηγόρησαν το σουνιτικό κίνημα των σαλαφιστών, με βάση μαρτυρίες πιστών, για το συμβάν.
Θρησκευτικός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι στο τζαμί είχαν σταλεί κατά το παρελθόν απειλητικές επιστολές από σουνίτες, οι οποίες ήταν σχετικές με τη σύγκρουση στο Ιράκ.

Ο αξιωματούχος κατηγόρησε «το γεμάτο μίσος κήρυγμα που γίνεται σε ορισμένα τζαμιά» σαλαφιστών της πόλης.

Η σουνιτική κοινότητα στις Βρυξέλλες είναι πολύ μεγαλύτερη από το μικρό ποσοστό των σιιτών που ζουν στη βελγική πρωτεύουσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε