Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Με την ανάγνωση σχεδόν τριών χιλιάδων ονοματεπωνύμων, όλων των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η επίσημη τελετή για τα 10 έτη απο τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους, παρέστησαν σ’ ένα μεγάλο τμήμα της επίσημης τελετής, στο “Σημείο μηδέν”, αυτή διήρκεσε τέσσερις ώρες και  44 λεπτά.

Χάρη σε μια γιγαντοοθόνη, ένα πλήθος σ αυτήν την περιοχή της Νέας Υόρκης μπόρεσε να συμμετάσχει, επιπλέον των συγγενών των θυμάτων, στην τελετή.

Φέτος, άφού παρήλθαν περίπου πέντε έτη, παραδόθηκε το “Μνημείο για την 11/9”.

Πολυάριθμοι συγγενείς μπόρεσαν να προσευχηθούν, εκεί, να εναποθέσουν μικρές σημαίες των ΗΠΑ και τριαντάφυλλα. Ο χώρος του Μνημείου καλύπτει περίπου 30 στρέμματα.

Μαζί με τα έξι θύματα της φονικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στις αρχές του ’93, ο κατάλογος αυτός περιέχει συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα.

Στην περιοχή των Διδύμων Πύργων έχασαν τη ζωή τους απ το τρομοκρατικό πλήγμα την 11/9 συνολικά 2.753 άνθρωποι.

Περισσοτέρων από χίλιους, ανάμεσά τους, δεν βρέθηκε ούτε ένα ίχνος, που να παρέχει κάποιο, έστω, στοιχείο του DNA τους.Ετσι, η διαχρονική απώλειά αυτών των ανθρώπων είναι πιό δυσβάστακτη, σήμερα, για τους συγγενείς τους.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με ενός λεπτού σιγή στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδας). Ηταν η στιγμή που ακριβώς όπως και πριν από 10 χρόνια έγινε η πρώτη επίθεση με αεροπλάνο εναντίον του ενός εκ των Διδύμων Πύργων του Παγκόσμιου Κάντρου Εμπορίου.

Τα μέτρα ασφαλείας σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον είναι αυστηρά και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά τις “αξιόπιστες αλλά μη επιβεβαιωμένες” πληροφορίες για πιθανό χτύπημα της αλ-Κάιντα, δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο Μανχάταν, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε αυτοκίνητα σε δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στην πόλη. Σε πολλά σημεία του κέντρου του Μανχάταν, η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα και προβαίνει σε εξακρίβωση στοιχείων πολιτών κοντά στο “Σημείο Μηδέν”.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε τη βόρεια πισίνα του Μνημείου η οποία βρίσκεται στο σημείο που υψωνόταν ο βόρειος πύργος. Ο Ομπάμα περπάτησε γύρω από την πισίνα κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Μισέλ, άγγιξε με το χέρι του τα ονόματα θυμάτων και στη συνέχεια χαιρέτισε μέλη των οικογενειών τους και αξιωματούχους πριν από την έναρξη της τελετής.

Διαβάστε επίσης
Ο εφιάλτης του πληρώματος ελικοπτέρου την ώρα που έπεφταν οι Δίδυμοι Πύργοι-συγκλονιστικό βίντεο

11η Σεπτεμβρίου: Τα 102 λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε