Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φως στις «σκοτεινές ώρες» μετά την τραγωδία της Ιαπωνίας

Η κυβέρνηση ήξερε από την πρώτη στιγμή τι συνέβαινε στην Φουκουσίνα αλλά δεν υπήρξε συνεννόηση!

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προέβλεπε το ενδεχόμενο να υπάρξει τήξη του πυρήνα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα ήδη μερικές ώρες μετά το τσουνάμι.

Αυτό αποκαλύπτουν πρακτικά των συνεδριάσεων που δόθηκαν στην δημοσιότητα λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία. Επίσημα, η κυβέρνηση δεν το παραδέχθηκε παρά ένα μήνα μετά.

Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Tepco Φουκουσίμα Νταϊίτσι, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από το Τσερνόμπιλ το 1986.

«Οι λειτουργίες ψύξης που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι αυτές οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από μπαταρίες. Θα διαρκέσουν οκτώ ώρες», ανέφερε μια περίληψη της πρώτης έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης για την κρίση, τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, επικαλούμενη έναν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Εάν οι θερμοκρασίες στους πυρήνες των αντιδραστήρων συνεχίσουν να αυξάνονται για πάνω από 8 ώρες, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί τήξη», φέρεται ότι λέει ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Η Tepco δεν παραδέχθηκε παρά μόνο τον Μάιο ότι είχε σημειωθεί τήξη των ράβδων καυσίμου, προκαλώντας έντονες επικρίσεις προς την εταιρία και προς την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα του δυστυχήματος.

Πλέον η εταιρία παραδέχεται ότι σημειώθηκε τήξη των ράβδων καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, 240 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Τα πρακτικά δόθηκαν στην δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της καταστροφής από την οποία 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Εξάλλου τα πρακτικά δείχνουν ότι στην διάρκεια των συνεδριάσεων της κυβέρνησης επικράτησε σύγχυση και υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα κορυφαία της στελέχη, καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπιζε τη σοβαρότερη κρίση της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης;» φέρεται ότι είχε ρωτήσει ο Γιοσιχίρο Καταγιάμα, υπουργός Εσωτερικών, σε μια συνάντηση στις 15 Μαρτίου στο κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρηνικής καταστροφής. «Δέχομαι πάρα πολλά ακατανόητα αιτήματα και εκκλήσεις. Ουδείς κρατάει τα γκέμια», πρόσθεσε.

Μια μέρα πριν, στις 14 Μαρτίου ο τότε πρωθυπουργός Ναότο Καν είχε μιλήσει περί συναίνεσης στις τάξεις των ειδικών ότι η επιβολή μια περιοχής 20 χλμ. από την οποία έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι επαρκούσε.
Την άποψή του αμφισβήτησε ο Κοϊτσίρο Γκέμπα, υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, ο οποίος επισήμανε ότι υπήρχαν διαφωνίες.

Ο Γκέμπα, ο οποίος εκλέγεται στη Φουκουσίμα, είπε σε μια άλλη συνάντηση: «Πρόκειται για πόλεμο. Είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε. Ήδη χάνουμε σε ορισμένες μάχες. Αλλά το σημαντικό είναι το πώς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις απώλειές μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τσουνάμι τους οδήγησε στο χαρακίρι

Ακούστε τον φονικό σεισμό της Ιαπωνίας!

Η στιγμή που το τσουνάμι “καταπίνει” τα πάντα – Νέο συγκλονιστικό video από την Ιαπωνία

Δε σταματούν οι διαρροές ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε