Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Φωτιά στη Μέση Ανατολή έχει βάλει ο Τραμπ! Θα προκληθεί χάος αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ!

Τραμπ Ιερουσαλήμ Ισραήλ

Ένας πρόεδρος που θέλει να τα κάνει όλα αλλιώς. Αλλά αυτό απέχει από το να βάζει “βόμβα” σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως φλέγεται. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας το Ισραήλ θα κάνει αυτό ακριβώς και μάλιστα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα που ανακίνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με την γνωστοποίηση της πρόθεσής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ακόμα και ο ίδιος ο Πάπας έκανε παρέμβαση.

Όμως αυτό ουδόλλως ενδιαφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο, που βλέπει την… ατζέντα να αλλάζει: από την έρευνα και τις διώξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, στην υλοποίηση μιας προεκλογικής του δέσμευσης…

Παλαιστίνιοι καίνε αμερικανικές και ισραηλίτικες σημαίες στη Γάζα – Φωτογραφία Reuters

Πάπας Φραγκίσκος: Σεβάσου το status quo της Ιερουσαλήμ

Κανείς άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε τολμήσει αυτό που θα ανακοινώσει ο Τραμπ απόψε (20:00 ώρα Ελλάδας): να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όσο πρωτοφανής είναι η κίνηση Τραμπ άλλο τόσο είναι και η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου. Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σεβαστεί το status quo της Ιερουσαλήμ.

“Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό. Και απηύθυνε έκκληση για “σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ”.

Φωτογραφία Reuters

“Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ιερουσαλήμ”, σημείωσε ο Ποντίφικας.

“Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ”, είπε. Και ζήτησε “να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθουν νέα στοιχεία έντασης σε ένα ήδη τεταμμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων”.

Ο Ποντίφικας είχε, χθες (05.12.2017) τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Νετανιάχου

Εκείνος που σίγουρα πανηγυρίζει για την εξέλιξη είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κι ας μην το λέει δημόσια. Το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει απόψε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε για της… πλαγίας.

Εμφανίστηκε σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. Μίλησε 21 λεπτά για τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ. Και τόνισε τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό και μόνο. Δεν χρειαζόταν βέβαια και κάτι άλλο…

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου – Φωτογραφία Reuters

Ο ΟΗΕ

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Αυτή ήταν η αντίδραση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.

“Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι’αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία

Δεν ήταν δυνατόν να μην σχολιάσει τις εξελίξεις η Ρωσία. Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω. «Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ιράν

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους. Αυτή ήταν η αντίδραση του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. “Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους”, σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Ο Ερντογάν συγκαλεί τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης

Το είδε πει και το έκανε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να συγκαλέσει τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, του οποίου προεδρεύει. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 13 Δεκεβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που αντέδρασαν στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου. “Κύριε Τραμπ, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή” είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος. Αλλά το… αυτί του Τραμπ δεν “ίδρωσε”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «σοβαρό λάθος». Και όπως είπε, προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο οποίος είναι μεν αντίθετος με τα σχέδια του προέδρου του αλλά μάλλον δεν μπορεί να κάνει πολλά.

Πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Τίλερσον στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Θα ήταν σοβαρό λάθος. Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα … αλλά μάλλον χάος και αστάθεια». «Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε.

“Φωτιά χωρίς τέλος”

Η απόφαση του Τραμπ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ.

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά. Να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Καταδικάζει και η Συρία

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις