Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου, 105 δολ. το μπρεντ – Αναστολή εργασιών της BP στη Λιβύη

Ο αναβρασμός στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις τιμές του πετρελαίου, που για 4η συνεχόμενη μέρα κινούνται ανοδικά.

«Φωτιά» στις τιμές του «μαύρου χρυσού» βάζει η είδηση πως η BP αναστέλλει τις εργασίες για τις χερσαίες γεωτρήσεις στο Γκανταμές, στη λιβυκή έρημο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποφάσισε να απομακρύνει πολλά στελέχη της και τις οικογένειές τους από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Ήδη τη Δεύτερα η τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 4%. Στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ ανέβηκε πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008.

Η τιμή του αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου κέρδισε 3,40 δολάρια, φτάνοντας στα 93,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει ακόμη και στα 93,75 δολ. Από την αρχή του έτους, οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται ανάμεσα στα 88 και τα 94 δολάρια το βαρέλι.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός θέτει έτσι σε κίνδυνο τη συμφωνία, ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε με το καθεστώς Καντάφι, το 2007. Στα ίδια βήματα κινείται και η νορβηγική εταιρία, Statoil, που αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία της και να απομακρύνει τους υπαλλήλους τους!

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονη ανησυχία για πιθανή διακοπή εφοδιασμού παγκοσμίως! Στην περιοχή όπου μαίνονται οι εξεγέρσεις, άλλωστε, βρίσκονται οι πιο πλούσιες χώρες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παγκοσμίως!

Η Λιβύη άλλωστε είναι η όγδοη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Στη Βόρεια Αφρική δε, βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην αφρικανική Ήπειρο. Τον Ιανουάριο, σε ημερήσια βάση, «έδωσε» 1,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Σε συναγερμό βρίσκεται και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, αφού η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε