Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φωτογράφος καταγγέλει “τυφλή σφαγή” στη Συρία

Φωτογράφος καταγγέλει “τυφλή σφαγή” στη Συρία

Ο βρετανός φωτογράφος Πολ Κονρόι δήλωσε ότι η πόλη Χομς, υπό την καταστολή του συριακού στρατού, δεν ήταν “θέατρο πολέμου”, αλλά “μια τυφλή σφαγή”, σε συνέντευξη του που μεταδόθηκε από το Sky News.

“Δεν πρόκειται για πόλεμο. Πρόκειται για μια σφαγή, μια τυφλή σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών”, δήλωσε ο Πολ Κονρόι από το κρεβάτι του σε νοσοκομείο στη Βρετανία, όπου νοσηλεύεται με τραύματα, κυρίως στο πόδι.

Ο ανεξάρτητος φωτογράφος, ο οποίος εργαζόταν στη Συρία για την βρετανική εφημερίδα Sunday Times, και μεταφέρθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Συρία στη χώρα του, δήλωσε ότι αισθάνεται “εξαιρετικά καλά, δεδομένων των περιστάσεων”.

“Έχω μερικές μεγάλες τρύπες στο πόδι μου… μού αφαίρεσαν ένα κομμάτι από οβίδα 7,6 εκατοστών, από την πλάτη μου”, πρόσθεσε.

Κάθε πρωί, περίπου στις 6:30, οι “βομβαρδισμοί άρχιζαν” στη Χομς (κεντρική Συρία). ” Ήταν σχεδόν μια ψυχολογική επίθεση (…) Εργάστηκα σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες. Ποτέ δεν έχω δει, ή βιώσει, τέτοιους βομβαρδισμούς. Ήταν απολύτως συστηματικό”, σημείωσε.

Ο στρατός της Συρίας “κινούνταν συστηματικά στις γειτονιές με τα πυρομαχικά, που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης”, πρόσθεσε ο Κονρόι, 47 ετών.

“Δεν υπήρχαν στόχοι (…) Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η ένταση των βομβαρδισμών αυξανόταν κάθε μέρα (…) Μόλις έφευγαν οι κάμερες, μόνο ο θεός ήξερε, τί επρόκειτο να συμβεί. (…) Οι άνθρωποι της Χομς έρχονταν σε μένα και με ρώταγαν : “Πού είναι η βοήθεια;” και δεν είχα καμία απάντηση”, εξήγησε.

“Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στην Χομς (…). Δωμάτια γεμάτα από ανθρώπους, που περιμένουν να πεθάνουν. Δε βλέπουν βοήθεια, τίποτα, απλά περιμένουν τη στιγμή, που οι στρατιώτες θα εισέλθουν, ή μια οβίδα θα σπάσει την πόρτα”, τόνισε ο φωτογράφος.

Ο Πολ Κονρόι τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε βομβαρδισμό στην Χομς, που σκότωσε την συνάδελφό του της εφημερίδας Sunday Times, Αμερικανίδα Μαρι Κόλβιν, αλλά και τον Γάλλο φωτογράφο Ρεμί Οσλίκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε