Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φόβοι για ματωμένα Χριστούγεννα στην Αίγυπτο

REUTERS
REUTERS
Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, με πρωταγωνιστή- μεταξύ άλλων- τον Πάπα. Τρόμος πάνω από τα Χριστούγεννα των Κοπτών.
Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλεξάνδρεια, τρεις μόλις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα των (παλαιοημερολογιτών) Κοπτών. Οι φόβοι για «ματωμένα Χριστούγεννα» και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των εκατομμυρίων χριστιανών αυξάνονται καθημερινά, παρά τις 17 ως τώρα συλλήψεις ύποπτων ισλαμιστών και τη μαζική κινητοποίηση των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας, που φρουρούν πλέον τους σημαντικότερους χριστιανικούς «στόχους» επί 24ώρου βάσεως, με εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς.
 
Δρακόντεια είναι πλέον και τα μέτρα φρούρησης της «στοχοποιημένης» από τους ισλαμιστές κοπτικής θρησκευτικής ηγεσίας, και ιδιαίτερα του Πάπα των Κοπτών Σενούντα του 3ου.
 
Λάδι στη φωτιά της έντασης έριξε πάντως και η παρέμβαση του Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να επέμβουν ενεργά για να προστατεύσουν τους χριστιανούς της Αιγύπτου και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Μια παρέμβαση που προκάλεσε την μήνιν του ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού της Αιγύπτου, του σεΐχη Αχμέντ αλ Ταγέμπ , ο οποίος κατηγόρησε τον Ποντίφικα πως με την έκκληση του αυτή «αναμειγνύεται με απαράδεκτο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
 
Οι Αρχές φοβούνται επίσης μια πιθανή επανάληψη της μεγάλης κινητοποίησης των Κοπτών που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο την επομένη της βομβιστικής επίθεσης, και οδήγησε σε άγρια σύγκρουση με την αστυνομία, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 45 αστυνομικοί. Η πλειοψηφία των αιγυπτίων χριστιανών βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς κυκλοφορούν φήμες πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την οριστική εκδίωξη τους από τη χώρα μέσω σειράς «τυφλών» επιθέσεων σε χώρους λατρείας σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται, όπως λένε, με φονική επιτυχία σε βάρος των χριστιανών του Ιράκ.
 
Οι Κόπτες νιώθουν απροστάτευτοι από την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε έναν άτυπο «πόλεμο» μαζί τους- εμποδίζοντάς τους να χτίσουν καινούργιες εκκλησίες, περιορίζοντας τα δικαιώματα ιερωμένων και πιστών και «αθωώνοντας» ή ρίχνοντας στα μαλακά, με συγκριτικά μικρές ποινές, τους ενόχους παλαιότερων επιθέσεων.
 
Είναι αλήθεια βέβαια πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ , στο σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά το μακελειό της Αλεξάνδρειας, επιχείρησαν να παρουσιάσουν την τρομερή επίθεση της Πρωτοχρονιάς, με τους 21 νεκρούς και τους 79 τραυματίες, ως «εισαγόμενη» από το εξωτερικό τρομοκρατία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλες οι είσοδοι της χώρας, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της, έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
 
Ομως ντόπιοι και ξένοι αναλυτές επισημαίνουν πως η μετάθεση των ευθυνών στην Αλ Κάιντα, τη διεθνή οργάνωση-φάντασμα, είναι αυθαίρετη και εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολιτικές επιδιώξεις του αιγυπτιακού καθεστώτος, που κλονίζεται συθέμελα. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο: το πολύ ισχυρό- παρά τις συστηματικές διώξεις του καθεστώτος και την ουσιαστική απαγόρευση κάθε πολιτικής δράσης- ισλαμιστικό κίνημα της Αιγύπτου, με βασικό εκφραστή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τροφοδοτεί με φανατικά στελέχη την Αλ Κάιντα, ενώ μέλη της βρίσκονται πίσω από δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα κατά χριστιανών, τόσο ντόπιων όσο και τουριστών, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε