Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Φόβοι για βίαια επεισόδια στην Ταϊλάνδη

Οπαδοί του αρχηγού της αντιπολίτευσης σε μια από τις διαδηλώσεις. ΦΩΤΟ REUTERS
Οπαδοί του αρχηγού της αντιπολίτευσης σε μια από τις διαδηλώσεις. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προτίθεται να θέσει σε ισχύ αυστηρό νόμο για την ασφάλεια.
 

 

Έτσι έδωσε μεγάλη εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να ελέγξουν τη διαδήλωση που προγραμματίζουν για το Σαββατοκύριακο οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.
 
Ο νόμος περί Εσωτερικής Ασφάλειας επιτρέπει στην κύρια υπηρεσία ασφάλειας της χώρας, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Εσωτερικής Ασφάλειας, να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, να τοποθετεί σημεία ελέγχου και να περιορίζει τις κινήσεις των διαδηλωτών, εάν οι διαμαρτυρίες του Ενιαίου Μετώπου για τη Δημοκρατία εναντίον της Δικτατορίας (UDD), γίνουν βίαιες.
 
«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, υπάρχουν πολλές ομάδες διαδηλωτών και ορισμένες ίσως αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν βίαια μέσα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, μετά τη σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του τομέα της ασφάλειας.
 
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει επίσημα την Τετάρτη και ο νόμος θα ενεργοποιηθεί για την περίοδο μεταξύ 11 και 23 Μαρτίου στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και τις γύρω περιοχές, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν τις κινητοποιήσεις για να πιέσουν για τη διεξαγωγή εκλογών.
 
Οι διαδηλώσεις θα αρχίσουν στην περιφέρεια στις 12 Μαρτίου και θα κορυφωθούν στο ιστορικό κέντρο της Μπανγκόκ στις 14.
 
Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι διαμαρτυρίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον επτά ημέρες με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Ωστόσο αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί να κινητοποιηθεί τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η πρωτεύουσα μπορεί να “παραλύσει” και με μικρότερο αριθμό διαδηλωτών.
 
Τον Απρίλιο του 2009, ο στρατός κατέστειλε τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων που για αρκετές ημέρες είχαν καταλάβει κομβικά σημεία της πόλης, στα χειρότερα επεισόδια πολιτικής βίας τα τελευταία 17 χρόνια.
 
Από τότε η αντιπολίτευση πραγματοποίησε πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε