Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Φόβοι του ΟΗΕ για δίκτυα εμπορίας παιδίων στην Αϊτή

Παιδί που επέζησε από τον σεισμό σε καταυλισμό προσφύγων. ΦΩΤΟ REUTERS
Παιδί που επέζησε από τον σεισμό σε καταυλισμό προσφύγων. ΦΩΤΟ REUTERS

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν από νοσοκομεία στην Αϊτή χωρίς τους συγγενείς τους.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στην Αϊτή είναι τι θα γίνει με τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στον σεισμό των 7 Ρίχτερ.

Την Παρασκευή η Unicef εξέφρασε την ανησυχία της και τους φόβους της ότι αρκετά παιδιά έπεσαν θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης. Όπως εξηγεί ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα παιδιά, τα κυκλώματα έχουν ξεκινήσει τη δράση τους και απαγάγουν παιδιά, καθώς οι τοπικές αρχές παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού και δεν υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος.

Ο αρμόδιος της Unicef Ζαν Κλοντ Λεγκράντ είπε ότι “έχουμε ανέκδοτα στοιχεία που δείχνουν ότι άνθρωποι περνούν από το Σαν Ντομίνγκο με παιδιά και υπάρχουν παρατηρήσεις από το αεροδρόμιο με αεροπλάνα που φορτώνουν παιδιά”.

Έτσι ο οργανισμός έχει φτιάξει 20 κέντρα υποδοχής παιδιών και προσπαθεί να επανενώσει όσους γονείς επέζησαν με τα παιδιά τους.

Ωστόσο υπάρχει και προειδοποίηση της Unicef για όσες χώρες προχωρούν σε υιοθεσίες-εξπρές παιδιών από την Αϊτή, να μην “χαλαρώνουν” τους κανονισμούς τους για τις υιοθεσίες.   

Ήδη η Γαλλία αναμένει 276 ορφανά παιδιά από την Αϊτή, των οποίων η υιοθεσία είχε ξεκινήσει πριν από τον καταστροφικό σεισμό. Στο Παρίσι έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής 33 παιδιά ηλικίας ενός μέχρι έξι ετών από την Αϊτή, τα οποία υποδέχθηκε η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι και συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό που θα τα αναλάβει και τις οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν.

Περισσότερα από 50 ορφανά παιδιά μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ και στην Ολλανδία έφτασαν συνολικά 106 παιδιά που θα υιοθετηθούν από οικογένειες στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ισπανία και άλλες χώρες επισπεύδουν τις διαδικασίες υιοθεσίας.

Με συνοπτικές διαδικασίες στο εξωτερικό ορφανά από την Αϊτή
Η αστυνομία σκότωσε έναν Αϊτινό
10 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε