Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Πούτιν και ροκ σταρ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αμηχανία στο επιτελείο του Ρώσου πρωθυπουργού μετά την έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του πολιτικού και ενός βετεράνου της ρωσικής ροκ σκηνής, γνωστού υποστηρικτή της αντιπολίτευσης.

Ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν έδωσε την άδειά του για την πραγματοποίηση μίας απαγορευμένης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη.

Ερωτηθείς το Σάββατο από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος DDT, Γιούρι Τσεβτσούκ, για αυτή τη διαδήλωση -που γίνεται για την υπεράσπιση του άρθρου 31 του ρωσικού συντάγματος, που επιτρέπει τις ειρηνικές συγκεντρώσεις- ο Πούτιν έμοιαζε να επικυρώνει την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι οι αρχές “δεν πρέπει να δημιουργούν συνθήκες οι οποίες κάνουν αδύνατη την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης”. 

“Αν δω ότι οι άνθρωποι έχουν βγει (στο δρόμο) όχι μόνο για να πάνε στην παμπ ή να κουτσομπολέψουν, αλλά για να εκφράσουν σωστές, συγκεκριμένες απόψεις πού είναι το κακό; Πρέπει να τους πούμε ευχαριστώ”, είχε δηλώσει ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μίας φιλανθρωπικής συγκέντρωσης. 

Ο τραγουδιστής ρώτησε τον Πούτιν αν η διαδήλωση, στην οποία σκοπεύει να πάει, θα “διαλυθεί”. Νωρίτερα ο Τσεβτσούκ είχε επικρίνε την κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία και την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου, μία συζήτηση που δεν γίνεται συχνά δημόσιως στη χώρα και μάλιστα ενώπιον του ρώσου πρωθυπουργού.

“Οι ψηφοφόροι που διαμαρτύρονται αυξάνονται στη χώρα, το ξέρετε. Πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση”, είπε ο Τσεβτσούκ. “Προεβλέπετε έναν σημαντικό, ειλικρινή και αυθεντικό εκδημοκρατισμό της χώρας; Προκειμένου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να πάψουν να εμποδίζονται και να σταματήσουμε να φοβόμαστε τους αστυνομικούς στο δρόμο;” συνέχισε ο βετεράνος τραγουδιστής. 

Ο Πούτιν απάντησε κοφτά στον Τσεβτσούκ κατηγορώντας τον ότι “αμαυρώνει” την εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας.

Η συζήτηση δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ επιλεγμένα κομμάτια της μεταδόθηκαν και από τηλεοπτικά δίκτυα.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν κατήγγειλε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Ηχώ της Μόσχας” ότι “πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν με εμπρηστικό τρόπο τη συζήτηση και αλλοιώνοντας το νόημά της”, κυρίως στο θέμα της αυριανής διαδήλωσης. “Ο Πούτιν δεν έδωσε την άδειά του (για τη διαδήλωση) διότι δεν μπορεί να το κάνει, είναι κάτι που εναπόκειται στις τοπικές αρχές”, υπογράμμισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε