Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Φρίκη με τη σφαγή στο χωριό Τρέμσιχ στη Συρία

Φρίκη με τη σφαγή στο χωριό Τρέμσιχ στη Συρία

Στα αιματοβαμμένα σπίτια του χωριού Τρέμσιχ, οι χωρικοί αφηγούνται 72 ώρες μετά τη φρίκη. Μπροστά απ την ντουλάπα, το αίμα έχει “μαυρίσει”, λόγω φωτιάς.

‘Ενας άντρας ανοίγει την εξώθυρα μιας ντουλάπας και λυγίζει : ” ‘Εδώ, κατέφυγε ένας άντρας. ‘Οταν τον βρήκαν οι στρατιώτες του ‘Ασαντ, τον σκότωσαν εν ψυχρώ”.

Κάηκαν σχεδόν 30 σπίτια, αλλά και το σχολείο του Τρέμσιχ, που είναι σουνίτικο χωριό με πληθυσμό επτά χιλιάδων και είναι καταμεσής μιάς κοιλάδας, στην κεντρική Συρία.

‘Αλλος άντρας δείχνει το σπίτι της οικογένειας Σάντα αλ Γιούνες αλ Μοστάφα, γνωστής για τη στήριξη στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες : ” ‘Εδώ, σφαγίασαν άντρεςμε μια μαχαιριά στο λαιμό”.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, πολλά πτώματα απανθρακωμένα, τρία 24ωρα μετά την “στοχευμένη”, κατά τις συριακές ένοπλες δυνάμεις επίθεση, μετά τη “σφαγή”, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα.

Στην αυλή, ανθρώπινα μέλη παραμορφωμένα από την έκρηξη χειροβομβίδας. Τα εκτός κατοικίας αποχωρητήρια είναι ολούθε αιματοβαμμένα.

Οι “Σαμπίχα” οι πιστοί στον ‘Ασαντ πολιτοφύλακες, “είναι οι πρωταίτιοι”, καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες. Σκότωσαν μαχαιρώνοντας και έκαναν πολλές συλλήψεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, τεθωρακισμένα άρματα γκρέμιζαν τοίχους σπιτιών και οι “Σαμπίχα” κατόπιν τα λεηλατούσαν και έκαναν εμπρησμό.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ απ την πλευρά τους αναφέρθηκαν στη χρήση ποικίλλων όπλων : πυρβολικό, βλήματα όλμων, ελαφρά αυτόματα όπλα την ώρα, όμως, που η χρήσή τους κατά των πολιτών έχει απαγορευθεί στο σχέδιο του διεθνούς μεσολαβητή, Κόφι ‘Αναν. Λόγω θέσης, το Τρέμσιχ αποτελεί έναν εύκολο αεροπορικό “στόχο” και δέχθηκε βομβαρδισμό από αέρος, σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες.

Αιματοβαμμένο και το σπίτι του καθηγητή της αγγλικής, Μαχμούντ Νταρουάς, απ’ όπου τα πτώματα μεταφέρθηκαν κυριολεκτικά “κατά δεκάδες”…σημαδεμένα, κατά περίπτωση, από σφαίρες καλάσνικοφ, από μαχαιριά στο λαιμό, διαμελισμένα από χειροβομβίδα. Πολλά πτώματα δεν είναι καθόλου εύκολο να αναγνωριστούν.

Βαρειές οι υλικές ζημιές στο μοναδικό νοσοκομείο του σουνίτικου χωριού. Στο νεκροταφείο, σε καμιά σαρανταριά νέους τάφους τοποθετήθηκαν στον καθένα από τρία πτώματα.

Στην κεντρική αγορά, στις εξώθυρες των καταστημάτων γράφτηκαν τα εξής δύο συνθήματα από τους κυβερνητικούς:

“Ο Μπασάρ θα είναι ο πρόεδρός μας, ή καίμε τη χώρα όλη”. Και : “Τα ποντίκια είστε εσείς. Οι αετοί, είμαστε εμείς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: “Αιματοκύλισμα μέσα σε κατοικίες ανταρτών και λιποτακτών”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε