Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Φρίκη! Σκότωσαν Αφγανούς αμάχους και πήραν τα μέλη τους για “τρόπαια”

Ο 22χρονος Τζέρεμι Μόρλοκ από την Αλάσκα των ΗΠΑ κατηγορείται ότι – με τη συμμετοχή άλλων 11 στρατιωτών – σκότωσε άοπλους Αφγανούς, τράβηξε φωτογραφίες των πτωμάτων και κράτησε για τρόπαιο μέλη από τα πτώματα.

Είναι ο πρώτος από 12 στρατιώτες των ΗΠΑ που θα προσαχθεί ενώπιον στρατοδικείου με κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα. Εις βάρος του Τζέρεμι Μόρλοκ, 22 ετών, από την Ουασίλα της Αλάσκα, ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή αν καταδικαστεί, απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης σε σχέση για το θάνατο τριών αφγανών αμάχων τους οποίους κατηγορείται ότι σκότωσε για σκοπούς διασκέδασης.
 
Η υπόθεση έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ επειδή ο Μόρλοκ και οι συνάδελφοί του στρατιώτες κατηγορούνται ότι τράβηξαν φωτογραφίες των πτωμάτων και πήραν μέλη του σώματος ως τρόπαια πολέμου — κατηγορίες που ανακαλούν την παγκόσμια κατακραυγή που προκλήθηκε με τις φωτογραφίες γυμνών ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου τις οποίες τράβηξαν στρατιώτες των ΗΠΑ στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ.

Η δίωξη και των 12 ανδρών προέρχεται από την πρόσφατη ανάπτυξή τους ως τμήμα της 5ης ταξιαρχίας Στράικερ, η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα σε 2η ταξιαρχία Στράικερ, στην επαρχία Κανταχάρ, προπύργιο των ανταρτών Ταλιμπάν.

Στη διάρκεια της πρώτης αποδεικτικής ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση τον περασμένο μήνα, τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 32, οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Μόρλοκ ως δεξί χέρι του κατηγορούμενου ως αρχηγού της σπείρας, επιλοχία Κάλβιν Γκιμπς.

Ο πολιτικός δικηγόρος του Μόρλοκ, Μάικλ Ουάντινγκτον, είπε πως οι τρεις Αφγανοί που δολοφονήθηκαν – οι δύο από χειροβομβίδες και πυρά όπλου, ο ένας μόνο από πυροβολισμό – ήταν θύματα μιας “ανυπάκουης διμοιρίας που κυκλοφορούσε σκοτώνοντας ανθρώπους” και πως ο πελάτης του, αν και ήταν παρών, “δεν προκάλεσε το θάνατο κανενός από αυτά τα άτομα”.

Μία δεύτερη παρόμοια ακρόαση είχε προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη Τρίτη για έναν στρατιώτη που κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό το φόνο αφγανών αμάχων. Όμως η εκπρόσωπος της βάσης, ταγματάρχης Κάθλιν Τέρνερ, δήλωσε πως η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε επ΄αόριστον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε