Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Φρίκη στη Νότια Αφρική! Το 1/3 των ανδρών έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα βιασμό

ΦΩΤΟ REUTERS

Σοκάρει η ομολογία χιλιάδων ανδρών ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα βιασμό ή έχουν κακοποιήσει γυναίκα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών που ζουν στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, έχουν διαπράξει τουλάχιστον έναν βιασμό στη ζωή τους ή έχουν κακοποιήσει γυναίκες. Συγχρόνως, το 7% συμμετείχε σε ομαδικό βιασμό, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Περίπου το 37% των ανδρών που ρωτήθηκαν παραδέχτηκαν ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα βιασμό στη ζωή τους», αναφέρεται στην έρευνα του Συμβουλίου Ιατρικών Μελετών (MRC) στην οποία συμμετείχαν 511 γυναίκες και 487 άνδρες, όλοι κάτοικοι της επαρχίας Γκαουτένγκ.

Από τους άνδρες, το 15% παραδέχτηκε ότι εξανάγκασαν μια γυναίκα σε σεξουαλική επαφή ενώ ήταν μεθυσμένη ή υπό την επήρεια ναρκωτικών και δεν μπορούσε να αρνηθεί. Το 6,9% είπε ότι κάποια στιγμή συμμετείχε σε έναν ομαδικό βιασμό. Συνολικά, τα 3/4 των ερωτηθέντων ομολόγησαν ότι έχουν κακοποιήσει ψυχολογικά, σωματικά ή σεξουαλικά μια γυναίκα.

Ωστόσο, από την πλευρά των γυναικών, οι “εξομολογήσεις” ήταν πολύ πιο φειδωλές. Έτσι, μόνο το 25% παραδέχτηκε ότι έχει βιαστεί. Οι μισές είπαν πάντως ότι έχουν κακοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Αυτή η δυσκολία να παραδεχτούν ότι είναι θύματα εξηγεί και το γιατί μόνο το 3,9% που βιάστηκαν κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.

Στη Νότια Αφρική η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, αφού καταγράφονται 46 ανθρωποκτονίες την ημέρα. Είναι επίσης η χώρα με τους περισσότερους οροθετικούς ασθενείς, με 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο πληθυσμού 48 εκατομμυρίων, να πάσχουν από AIDS.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε