Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Φταίνε οι πιλότοι για την πτώση του πολωνικού προεδρικού αεροπλάνου

Φταίνε οι πιλότοι για την πτώση του πολωνικού προεδρικού αεροπλάνου
Οι πιλότοι του αεροσκάφους του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, το οποίο συνετρίβη τον περασμένο μήνα στη Ρωσία, αγνόησαν πολλές προειδοποιήσεις των οργάνων του προεδρικού αεροσκάφους.

 

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πολωνός αντιπρόσωπος στην επιτροπή έρευνας.
 
“Κατά την άποψή μου, οι πιλότοι αγνόησαν επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις των οργάνων ότι μπροστά τους βρίσκεται έδαφος και ότι πρέπει να πάρουν ύψος. Οι προειδοποιήσεις αυτές αγνοήθηκαν”, δήλωσε στην εφημερίδα Rzeczpospolita ο Εντμουντ Κλιχ, ο αντιπρόσωπος της Πολωνίας στη Διακρατική Αεροπορική Επιτροπή, η οποία ερευνά για αεροπορικά δυστυχήματα σε 12 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
 
“Οταν βρέθηκαν σε ύψος 100 μέτρων, έπρεπε ν΄αρχίσουν να παίρνουν ύψος και όχι να θεωρήσουν ότι μπορούσαν να προσγειώσουν το αεροσκάφος σε ιδιαίτερα δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ (δυτική Ρωσία), τόνισε.
 
Χθες, ο Κλιχ επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της αεροπορίας στρατηγός Αντρέι Μπλάζικ βρισκόταν στο πιλοτήριο, τη στιγμή της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους, αλλά τόνισε ότι τίποτα δε δείχνει ότι ο Μπλάζικ άσκησε ενδεχομένως άμεση πίεση στους πιλότους.
 
Ο Κλιχ πρόσθεσε ότι στις καταγεγραμμένες συνομιλίες δεν υπάρχει φράση που να συνιστά άμεση πίεση, όπως για παράδειγμα:”πρέπει να προσγειωθούμε”.
 
Όμως, ο Κλιχ άφησε να εννοηθεί ότι και μόνον η παρουσία του στρατηγού Μπλάζικ ίσως ν΄αποτέλεσε παράγοντα πίεσης. “Όταν για παράδειγμα γράφετε ένα κείμενο στον υπολογιστή σας και κάποιος στέκεται πίσω σας, αυτό δεν σας δημιουργεί άγχος; Εμένα θα μου δημιουργούσε”, τόνισε ο Κλιχ.
 
Μόλις σήμερα, ενάμιση μήνα μετά το δυστύχημα πληροφορήθηκε η μητέρα του Λεχ Κατσίνσκι για την αεροπορική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή στο γιό της, τη σύζυγό του και σε ακόμα 94 ανθρώπους. Η οικογένεια δεν της είχε αποκαλύψει το τραγικό συμβάν φοβούμενη για την υγεία της καθώς η 84χρονη Γιάντβιγκα Κατσίνσκα νοσηλευόταν.
 
“Οι θεράποντες γιατροί αποφάσισαν ότι η υγεία της Γιάντβιγκα Κατσίνσκα, η οποία νοσηλευόταν για περισσότερους από δυο μήνες, έχει βελτιωθεί, γεγονός που τής επιτρέπει να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα νέα”, δήλωσε πρώην συνεργάτιδα του Λεχ Κατσίνσκι.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε