Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

G20: Μείωση των ελλειμμάτων προσαρμοσμένη στις συνθήκες κάθε χώρας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι, πέτυχαν το στόχο τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την επιβλαβή παγκόσμια ύφεση που σημειώθηκε πέρυσι, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Τα σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, δηλώνουν οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής τους στο Τορόντο. “Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα για την ανάκαμψη και να εργαζόμαστε ταυτοχρόνως για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας σταθερής ιδιωτικής ζήτησης”, επισημαίνεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.

“Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις”, επισημαίνεται στο κείμενο.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη μπροστά τους πολύ δρόμο για να κρατήσουν στην επιφάνεια την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. “Με τη δουλειά μας εντός της G20, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία. Όμως προφανώς έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να προσεγγίσουμε”, σημείωσε.

Στην έναρξη της συνόδου της G20 οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν οι πλούσιες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με τη Μέρκελ στο χθεσινό δείπνο οι ηγέτες των χωρών της G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά η οποία περιλαμβάνει το στόχο οι “ανεπτυγμένες οικονομίες” να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο μισό ως το 2013.

«Το γεγονός ότι η G20 είναι έτοιμη να αποδεχτεί στόχους είναι ενθαρρυντικό», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε πως «είναι μια απόδειξη της προθυμίας της για συντονισμό των πολιτικών της».

Ο Καναδάς, που φιλοξενεί τη Σύνοδο, εκτιμά ότι τα ελλείμματα θα ήταν δυνατόν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2013. Η πρόταση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013 προήλθε από τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ.

Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ένα από τα «αγκάθια» στις σχέσεις των 20 ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο. Γερμανία και ΗΠΑ έχουν διαφωνήσει ανοιχτά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ξεκίνησαν τη δημοσιονομική προσαρμογή σε βάρος των αναδυομένων χωρών.

Οι προσαρμογές για να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην πνίγουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Μαντέγκα, επικεφαλής της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας καθώς απουσιάζει ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρά επεισόδια στη σκια της G20
Επιτρέπει την επιβολή φόρου στις τράπεζες η G20
Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ανακοίνωσε η G8

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε