Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

G20: Ζητά από ΔΝΤ να είναι έτοιμο για την Ιταλία

G20: Ζητά από ΔΝΤ να είναι έτοιμο για την Ιταλία

Οι ηγέτες των κρατών της G20 θα καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δημιουργήσει και να θέσει σε ετοιμότητα νέους μηχανισμούς δανεισμού που θα μπορούσαν να συνδράμουν χώρες της ευρωζώνης.

To σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι που κυκλοφόρησε σήμερα αναφέρει στο κείμενό του: “Υποστηρίζουμε το ΔΝΤ στην προώθηση της νέας Ροής Προληπτικών Πιστώσεων και Ρευστότητας (PLL) και καλεί το ΔΝΤ να την οριστικοποιήσει το ταχύτερο”.

Οι πιστώσεις θα καθίστανται διαθέσιμες “κατά περίπτωση” σε “χώρες με ισχυρές πολιτικές και ισχυρά θεμελιώδη (δημοσιονομικά δεδομένα) που αντιμετωπίζουν εξωγενή, ανάμεσά τους και συστημικά, σοκ”, σημειώνεται στο σχέδιο.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας στην προσπάθειά της να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, καθώς οι χρηματαγορές απαιτούν όλο και υψηλότερα επιτόκια για τα ομόλογά της.

Δύο βουλευτές “εγκατέλειψαν” τον Μπερλουσκόνι

Την ίδια ώρα, δυο βουλευτές αποφάσισαν σήμερα το απόγευμα να εγκαταλείψουν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για τους Αλέσιο Μποντσιάνι και Ίντα Ντ’ Ιπόλιτο Βιτάλε, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc.

Στο μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής της συμπολίτευσης, ο Πίπο Τζάνι, έκανε γνωστό ότι “αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και αναδιατυπώσεις δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη”.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνεται μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής με την οποία έξι κεντροδεξιοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό την σύσταση νέας κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. (διαβάστε τη σχετική είδηση)

Ο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι πρόκειται να καταφέρει να “περάσει” το σύνολο των μεταρρυθμίσεων από την βουλή και την γερουσία χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης με την οποία τις συνέδεσε.

Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε, αναφερόμενος σε αυτό, ότι “η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της μέχρι το 2013. Διαφορετικά η μόνη εναλλακτική είναι οι εκλογές”.

Όλο και περισσότεροι παρατηρητές, διερωτώνται, αν τελικά, ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να εξασφαλίσει, στην βουλή, την αναγκαία πλειοψηφία 316 ψήφων για την έγκριση του πακέτου περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Στους σκεπτικιστές συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι (επικεφαλής και του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία) που δηλώνει ότι “η κυβέρνηση έχει εμφανώς εξασθενίσει. Δεν νομίζω ότι μπορεί πλέον να τραβήξει μπροστά”.

Διαβάστε επίσης: Πιέζουν ασφυκτικά τον Μπερλουσκόνι για νέα μέτρα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε