Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία – Δημοσκόπηση: “Βλέπει” πλειοψηφία ο Μακρόν

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Η στήριξη προς το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Και αυτό προκαλεί ελπίδες στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πως θα μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι στους 10 Γάλλους ψηφοφόρους ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive διαπίστωσε ότι το κόμμα του Μακρόν, La République En Marche!, μαζί με τους πολιτικούς του συμμάχους, αναμένεται να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση στις 11 Ιουνίου. Από τους 4.600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, το 32% απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με παρόμοια δημοσκόπηση στις 11 Μαΐου και κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με δημοσκόπηση της 7ης Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που ο Μακρόν επικράτησε της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λε Πεν και εξελέγη νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Με βάση το γαλλικό εκλογικό σύστημα, αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση της Harris δεν κάνει προβλέψεις για το τι ενδεχομένως να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση ή πόσες έδρες αναμένεται να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς και για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο τοποθετείται στο 19% για το καθένα, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από δημοσκόπηση της 11ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπόκτακτη Γαλλία”, του Ζαν Λυκ Μελανσόν, αύξησε τις δυνάμεις του κατά 1%, στο 15%, ενώ οι Σοσιαλιστές μείωσαν τις δυνάμεις τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 6%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 15-17 Μαΐου μετά την ανακοίνωση από τον Μακρόν του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, και πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε