Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γαλλία – Εκλογές: “Στο πόδι” οι τραπεζίτες! Exit polls και δημοσκοπήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σε επαγρύπνηση θα είναι αυτή την Κυριακή οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές στο Παρίσι, έτοιμοι να τρέξουν στα γραφεία τους, καθώς θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Το τι ακριβώς θα χρειαστεί να κάνουν θα εξαρτηθεί από την έκβαση της σκληρής μάχης που θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει τα δύο άκρα – την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν – στον δεύτερο γύρο.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας

Αλλά οι προετοιμασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει αντανακλούν την εμπειρία των τραπεζιτών στο να αντιμετωπίζουν την αστάθεια στην αγορά ύστερα από την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Societe Generale ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής, 23 Απριλίου, με κάποιους από τους οικονομολόγους και αναλυτές της για να συζητήσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Χρηματιστές και χρηματοοικονομικοί αναλυτές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στο Λονδίνο επίσης θα είναι σε αναμονή για να δώσουν συμβουλές σε πελάτες το βράδυ της Κυριακής και να προετοιμαστούν για το άνοιγμα των αγορών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ωστόσο, αυτοί με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters είπαν ότι τις συναλλαγές στο ευρώ, τα ομόλογα ή τις μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας των εκλογών θα τις αναλάβουν τα αντίστοιχα γραφεία τους στην Ασία.

Στο Παρίσι, η γαλλική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων La Francaise με 60 δισεκ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της έχει ήδη δημιουργήσει μια ειδική ομάδα δράσης για τις εκλογές που θα είναι σε αναμονή ή θα μπορούσαν να συναντηθούν στο γραφείο την Κυριακή το βράδυ για να αποφασίσουν τι να συστήσουν στους πελάτες τους την Δευτέρα.

«Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα δράσης θα συναντηθεί νωρίς τη Δευτέρα…και θα πιει ένα δυνατό καφέ για να ενημερώσεις τις ομάδες», δήλωσε ένας εκ των υπαλλήλων.

Ένας λόγος, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Nomura, είναι ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου θα δώσει στους επενδυτές «τις περισσότερες πληροφορίες» αναφορικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος ύστερα από το δεύτερο γύρο.

«Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει δει τέτοια αύξηση στη στήριξή του που τώρα είναι μια πραγματική μάχη με τέσσερα μέτωπα», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

«Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο είναι κοντά στο περιθώριο λάθους, ενώ στο δεύτερο γύρο είναι αρκετά μεγάλες και στην ‘ασφαλή ζώνη’ των δημοσκοπικών στοιχείων».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λεπέν κερδίζουν με μικρή διαφορά τους υποψηφίους στον πρώτο γύρο, ενώ ακολουθούν κατά πόδας ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και ο ακροαριστερός Μελανσόν.

Ο Μελανσόν προτείνει ένα σχέδιο ύψους 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό δανεισμό, την εθνικοποίηση επιχειρήσεων σε κάποιους τομείς, την υποτίμηση του ευρώ, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ενδεχόμενο έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ξαφνική άνοδό του στις δημοσκοπήσεις ανησυχεί πολλούς επενδυτές, διότι διάφορα εκλογικά σενάρια αποτυπώνουν την πιθανότητα να κερδίσει εάν φθάσει στο δεύτερο γύρο. Η Λεπέν, από την πλευρά της, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Reuters

Ο Ζακ Λικ Μελανσόν / Φωτογραφία: Reuters

Ο Μπενουά Αμόν / Φωτογραφία: Reuters

Ο Φρανσουά Φιγιόν / Φωτογραφία: Reuters

Η Μαρίν Λε Πεν / Φωτογραφία: Reuters

«Θα είμαι έτοιμος το Κυριακοδεύτερο, αλλά η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα καταστροφικό σενάριο και δεν θα χρειαστεί να εργαστώ», σχολίασε αναλυτής από το Λονδίνο που καλύπτει γαλλικές τράπεζες.

Κάποιες επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη μειώσει και έχουν αντισταθμίσει (hedging) την έκθεσή τους σε στοιχεία ενεργητικού που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ανάλογα με την έκβαση των εκλογών.

Η Saxo Bank, χρηματιστηριακή εταιρία που ειδικεύεται στη διαπραγμάτευση συναλλάγματος, στο Παρίσι, δήλωσε ότι προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι πελάτες γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, προσφέροντας παράλληλα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης χρήματος ούτως ώστε να μην έχουν σημαντική έκθεση χωρίς καμία προστασία στην αγορά. «Σε κάθε γεγονός, όπως και με το Brexit, κάθε σπασμός αναμένεται να είναι βραχύβιος», δήλωσε χρηματιστής από τη Γενεύη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε