Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γαλλία: έξι παιδιά στο νοσοκομείο, ίσως λόγω E.coli

ΦΩΤΟ REUTERS

Έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, η οποία συνδέεται με ένα τύπο του φονικού βακτηρίου, αφού έφαγαν κατεψυγμένα μπιφτέκια βοδινού κρέατος που προήρθε από τη Γερμανία.

Τα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Λιλ και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία σχέση με την επιδημία του θανατηφόρου αιμορραγικού E.coli στη Γερμανία.

Η κατάσταση της υγείας των έξι παιδιών “παραμένει σοβαρή, αλλά δεν είναι ανησυχητική. Δεν διατρέχουν κίνδυνο”, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας της Λίλης.

Τα παιδιά αυτά εισήχθησαν χθες στο νοσοκομείο επειδή υπέφεραν από “σημαντικές αιμορραγικές διάρροιες”, οι οποίες συνδέονται όπως φαίνεται με την κατανάλωση κατεψυγμένων βοδινών μπιφτεκιών μάρκας “Steaks Country”, τα οποία πωλούνται σε καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.

Η εταιρεία παρασκευής των μπιφτεκιών αυτών, η γαλλική SEB, έδωσε εντολή για την ανάκληση όλων των ύποπτων παρτίδων. Επίσης σήμερα διευκρίνισε ότι το κρέας αυτό προήλθε από τη Γερμανία και ότι τα προϊόντα του προμηθεύθηκαν αποκλειστικά καταστήματα στο διαμέρισμα Νορ-Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

“Το ύποπτο κρέας προέρχεται από τη Γερμανία. Εκεί έγινε η σφαγή των ζώων, προτού γίνει η εισαγωγή τους στη Γαλλία από την εταιρεία μας”, εξήγησε ο Γκι Λαμορλέτ, πρόεδρος γενικός διευθυντής της SEB, η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιζιέ, στην ανατολική Γαλλία, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γερμανία.

“Ωστόσο τίποτε δεν επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει μια οποιαδήποτε σχέση με την πρόσφατη επιδημία στη Γερμανία” του θανατηφόρου E.coli, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι στη χώρα αυτή, διαβεβαίωσε ο Λαμορλέτ, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει σε ποιά περιοχή της Γερμανίας έγινε η σφαγή των ζώων αυτών.

Ο Λαμορλέτ εξήγησε επίσης ότι το κρέας που επεξεργάζεται η εταιρεία του έρχεται ως σφάγιο και ότι τεμαχίζεται στη συνέχεια από την εταιρεία του, όπου και κόβεται σε κιμά για να μετατραπεί σε μπιφτέκι.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές διαβεβαίωσαν και αυτές νωρίτερα ότι η μόλυνση των έξι παιδιών από το βακτήριο E.coli δεν δείχνει να έχει “καμία σχέση, μέχρι σήμερα, με την πρόσφατη επιδημία στη Γερμανία”.

Τα έξι παιδιά που νοσηλεύονται, ηλικίας από 20 μηνών ως 8 χρονών, προέρχονται από διάφορες πόλεις στη βόρεια Γαλλία και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, παρά μόνον ότι κατανάλωσαν τον ίδιο τύπο μπιφτεκιών. Άλλο ένα παιδί που είχε εισαχθεί επίσης στο νοσοκομείο, επέστρεψε σπίτι του.

Ωστόσο ο πρόεδρος και γενικός διεθυντής της SEB εξέφρασε αμφιβολία ότι η μόλυνση αυτή οφείλεται στα μπιφτέκια. “Στα επτά παιδιά που μολύνθηκαν, τουλάχιστον ένα από αυτά δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε μπιφτέκια, αυτό θέτει και πάλι ένα ερώτημα”, κατέληξε.

Για την ώρα, αντίδραση από την Κομισιόν δεν υπάρχει, αφού οι Βρυξέλλες περιμένουν να διαπιστωθεί ακριβώς η αιτία της μόλυνσης του κρέατος. «Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τη μόλυνση από τις γαλλικές αρχές, αλλά η προέλευση του κρέατος δεν έχει επιβεβαιωθεί», διευκρίνισε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του Επιτρόπου που είναι αρμόδιος για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίχρονο αγοράκι το πρώτο παιδί-θύμα του E.coli

Η σοβαρότερη μόλυνση στον κόσμο μέχρι σήμερα το E.coli

Βρήκαν διαφορετικό στέλεχος του E.coli στην Ολλανδία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε