Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία: Νέα δημοσκόπηση δίνει στην ακροδεξιά 22% όχι όμως την πρωτιά

REUTERS
Μπορεί η Μαρίν Λε Πεν να ερχόταν πρώτη στις δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις σε μια νέα δημοσκόπηση όμως χάνει την πρωτιά αλλά παραμένει υψηλό το ποσοστό!
Νέα δημοσκόπηση δίνει στην ηγέτιδα της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν το 21%-22% της πρόθεσης ψήφου για τις προεδρικές εκλογές του 2012, χωρίς να τής δίνει και την πρώτη θέση, όπως συνέβη με τις δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις που προκάλεσαν σοκ στον γαλλικό πολιτικό κόσμο.
 
Όποιος και να είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν θα εξασφάλιζε το 21% έως 22% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μία επίδοση που δεν έχει ποτέ εξασφαλίσει η γαλλική άκρα δεξιά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France Soir.
 
Όταν ο πατέρας της και προκάτοχός της Ζαν-Μαρί Λε Πεν είχε περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ, είχε εξασφαλίσει κατά τον πρώτο γύρο το 16,8% των ψήφων.
 
Αλλά, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, η Μαρίν Λε Πεν καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πίσω από τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος προηγείται με το 29%, τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που εξασφαλίζει 23% έως 24% των ψήφων, την πρώτη γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί (24%) και τον πρώην πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ (23%).
 
Ωστόσο, στην περίπτωση που η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007, εξασφάλιζε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν θα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση (22%) πίσω από τον Νικολά Σαρκοζί (24%) , αλλά μπροστά από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ (19%).
 
Οι δημοκοπήσεις Harris-Interactive που δημοσιεύθηκαν το σαββατοκύριακο έφερναν τη Μαρίν Λε Πεν επικεφαλής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με βάση διαφορετικά σενάρια.
 
Η γαλλική αριστερά κατηγορεί τον Νικολά Σαρκοζί ότι ευνόησε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου υιοθετώντας τα θέματα της πολιτικής ατζέντας της άκρας δεξιάς (μετανάστευση, εγκληματικότητα, ισλάμ…) για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας.
 
Η Μαρίν Λε Πεν, 42 ετών, διαδέχθηκε στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου εδώ και μόλις δύο μήνες τον πατέρας της, από τον οποίο έχει κληρονομήσει τις ρητορικές ικανότητες, αποφεύγοντας ωστόσο της λεκτικές παρεκτροπές του πρώην ηγέτη της γαλλικής άκρας δεξιάς.
Διαβάστε επίσης:
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε