Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Γαλλία: Οι μαθητές και οι φοιτητές πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Στους δρόμους της Γαλλίας βγήκαν σήμερα οι μαθητές και φοιτητές συνεχίζοντας έτσι τις κινητοποιήσεις κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.
 

Οι νέοι έδωσαν «ραντεβού» έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για τη μεγάλη πανεθνική απεργία της Πέμπτης.
 
Οι μαθητές και οι φοιτητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορείες σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει το BBC, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.
 
Εν τω μεταξύ, πέντε από τα δώδεκα διυλιστήρια αποφάσισαν να βάλουν τέλος στις κινητοποιήσεις τους. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Βιομηχανιών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, καμία αποθήκη καυσίμων, εκτός από αυτές που βρίσκονται μέσα σε διυλιστήρια, δεν είναι αποκλεισμένη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Χρειάζονται πάντως πολλές ημέρες για να επαναληφθεί η παραγωγή των καυσίμων.
 
Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στην περιοχή της Μασσαλίας αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας τους.
 
Στο Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη τα συνδικάτα απευθύνουν κάλεσμα για μεγάλη απεργία σε εθνικό επίπεδο.
 
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν επηρεάσει τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης που πρόκειται να εμφανίσει η γαλλική οικονομία για το τρέχον έτος.
 
«Δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν πολλές ημέρες κατά τις οποίες επηρεάστηκε σαφώς η οικονομία, αλλά δεν νομίζω ότι (αυτό) αρκεί για να αλλάξουμε τις προβλέψεις ανάπτυξης για ολόκληρο το χρόνο», δήλωσε η Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας Radio Classique.
 
Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2010 θα κυμανθεί στο 1,5%.
 
Η υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα κάλεσε τους απεργούς να δείξουν υπευθυνότητα, ενώ δήλωσε ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται ανάμεσα σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε