Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία: Πρωτιά στης ακροδεξιάς σε δημοσκόπηση

Πρώτη στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012 φέρνει τη Μαρίν λε Πεν δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη “Λε Παριζιέν”.

Η 42χρονη ηγέτης της γαλλικής άκρας δεξιάς, θα έλθει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν την άνοιξη του ’12, μπροστά και από τον σοσιαλιστή υποψήφιο και από τον νυν πρόεδρο Σαρκοζί, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ‘Harris interactive’, που θα δημοσιεύσει την Κυριακή η παρισινή εφημερίδα “Λε Παριζιέν”.

Η Μαρίν λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία της άκρας δεξιάς στα μέσα Ιανουαρίου κι αμέσως ρίχθηκε στην προεκλογική της εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον περασμένο μήνα, από μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ‘CSA’ διαφάνηκε ότι ποσοστό 59% των γάλλων πολιτών δεν επιθυμεί ο Νικολά Σαρκοζί να θέσει του χρόνου υποψηφιότητα γιά την προεδρία της δημοκρατίας.

Παράλληλα προέκυψε ότι, στον πρώτο γύρο αυτών των εκλογών θα προηγηθεί –με ποσοστό 23%-28%– ο σοσιαλιστής Στρος Καν, εφόσον βέβαια είναι τελικά υποψήφιος. Δηλαδή, θα έπεται ο Σαρκοζί, ενώ τρίτη θα καταταγεί, με 18% των ψήφων, η λε Πεν ( μόνον οι 2 πρώτοι, όμως, περνούν στον τελικό γύρο των εκλογών).

Στην ίδια δημοσκόπηση φάνηκε ότι η λε Πεν μπορεί να περάσει στον τελικό γύρο το ’12, εάν δεν είναι τελικά υποψήφιος ο Σαρκοζί και τη Δεξιά αντιπροσωπεύσουν ένας εκ των Ζαν Λουΐ Μπορλό, πρώην υπουργός, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος ‘Ενωση Λαϊκού Κινήματος’ ή, τέλος, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Στο σημερινό φύλλο της “Φιγκαρό”, ο Φιγιόν δηλώνει, πάντως, ότι δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς από…τον σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση, στον τελικό γύρο των εκλογών, περίπου σε 14 μήνες από σήμερα, ο Στρος Καν, ο σημερινός πρόεδρος του ΔΝΤ, αν θέσει τελικά υποψηφιότητα, θα συντρίψει με 63% τον Σαρκοζί, που θα λάβει μόνον 37% των ψήφων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε