weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γαλλία: Προβάδισμα Ολάντ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Αύριο θα γνωρίζουμε τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας

Γαλλία: Προβάδισμα Ολάντ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Αύριο θα γνωρίζουμε τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας | Newsit.gr

Ημέρα περισυλλογής και στοχασμού είναι για τους Γάλλους το Σάββατο πριν προσέλθουν την επόμενη ημέρα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι έκαναν τις τελευταίες ομιλίες τους και όλοι πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της κάλπης που είναι σίγουρο ότι θα «ακουστεί» και πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.

Η οικονομία ήταν το κυρίαρχο θέμα της αναμέτρησης με τους υποψήφιους να αφιερώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα και τις ομιλίες τους στο πώς θα αποφύγει η Γαλλία τα χειρότερα. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκαν και την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα.

Ο Νικολά Σαρκοζί στις τελευταίες παρεμβάσεις του επανέφερε το ζήτημα της ενεργής συμμετοχής του στη διάσωση της Ευρωζώνης. «Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ δεν υφίσταται πια» καθησύχασε τους συμπολίτες του σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Φρόντισε πάντως να τους υπενθυμίσει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη» και επέσεισε τον κίνδυνο να έχει η Γαλλία την τύχη της Ισπανίας.

Από την άλλη πλευρά θύμισε και πάλι στην πείρα του στην διακυβέρνηση έναντι του αντιπάλου του Φρανσουά Ολάντ που «για δέκα χρόνια ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν ήταν επικεφαλής σε τίποτα σπουδαίο».

Ευθύνες στον Σαρκοζί για την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας έριξε ο Ολάντ και επισήμανε ότι πρέπει να αναληφθεί ευρωπαϊκή δράση για να τονωθεί η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η κρίση χρέους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου, με προβάδισμα 14 μονάδων (57% με 43% σύμφωνα με τα ινστιτούτα CSA και BVA).

Τη δυναμική προς το δεύτερο γύρο θα καθορίσουν ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν. Ειδικά ο υποψήφιος της Αριστεράς κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να καταγράψει μεγάλες εστιάζοντας στην οικονομία καταθέτοντας σαφείς προτάσεις και πλαγιοκοπώντας τον Ολάντ ο οποίος είδε στα αριστερά του έναν υπολογίσιμο αντίπαλο.

Οσοι ζουν στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, 19 ώρες νωρίτερα από τη γαλλική μητρόπολη.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το εκλογικό τμήμα στο Προξενείο της Γαλλίας άνοιξε λίγα λεπτά μετά τις 08:00 και θα κλείσει στις 18:00 (2100 GMT), δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης. Πολλοί ψηφοφόροι περίμεναν για να καταθέσουν τα ψηφοδέλτια τους.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που Γάλλοι υπήκοοι στο εξωτερικό δεν θα ψηφίσουν την ίδια ημέρα. Όλη Αμερική και η Αντίλλες θα ψηφίσουν το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 18.00μμ,» είπε η ίδια πηγή.

Αυτή η αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών έχει ως στόχο να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες στο εξωτερικό να ψηφίζουν υπό τους ίδιους όρους με εκείνους της μητρόπολης, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Λόγω της διαφοράς της ώρας, οι πρώτοι Γάλλοι που θα ψηφίσουν είναι αυτοί που κατοικούν σε χώρες της Νότιας Αμερικής στις ακτές του Ατλαντικού.

Περίπου 15.000 εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι στη Βραζιλία–38% περισσότεροι από το 2007–στα διάφορα προξενεία όπως στο Ρίο, το Σάο Πάολο, το Μπέλο Οριζόντε, τη Μπραζίλια, κλπ.

Στο Σάο Πάολο, τη μητρόπολη της Βραζιλίας, και το Ρίο συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων: 5459 και 5174 αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία από την Πρεσβεία της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2007, ο Νικολά Σαρκοζί, είχε επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό στη Βραζιλία με 54,4% των ψήφων έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ υποψήφιας των Σοσιαλιστών.

Συνολικά, περίπου 2,2 εκατομμύρια Γάλλοι ζουν εκτός της εθνικής επικράτειας και μόλις πάνω από το μισό (1.150.000) είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των προξενείων.

Διαβάστε
Η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη την Κυριακή στη Γαλλία

#TAGS MM