Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Γαλλία: Σφοδρή επίθεση της δεξιάς στον Ολάντ γιατί “βλάπτει τις γαλλογερμανικές σχέσεις”

Γαλλία: Σφοδρή επίθεση της δεξιάς στον Ολάντ γιατί “βλάπτει τις γαλλογερμανικές σχέσεις”

Η γαλλική δεξιά πολλαπλασίασε σήμερα τις επιθέσεις της κατά του σοσιαλιστή νέου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της κυβέρνησής του, τους οποίους κατηγορεί ότι βλάπτουν τις γαλλογερμανικές θέσεις, μετά τους διαξιφισμούς των τελευταίων ημερών.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Φρανσουά Ολάντ προκαλεί καθημερινά τους Γερμανούς είναι πολύ ανησυχητικός, αφού το πρόβλημα δεν είναι να βρισκόμαστε σε διαπάλη με τη Γερμανία. Εκείνο που προέχει είναι να δούμε πώς, μαζί με τη Γερμανία μπορούμε να φέρουμε το μέλλον στην Ευρώπη κατά την περίοδο αυτή», κατήγγειλε σήμερα στο i-Tele ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Δηλώνοντας «πολύ, μα πολύ ανήσυχος», ο Κοπέ εκτιμά πως ο Ολάντ «έχει αρχίσει να εφαρμόζει μία απαγκίστρωση με τη Γερμανία. Ωστόσο, στην Ευρώπη είμαστε σε κρίση. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί δίχως έναν ισχυρό δεσμό με τη Γερμανία».

Χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις της Γερμανίας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ , η οποία είχε δηλώσει πως το Βερολίνο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τις «εύκολες λύσεις» και τη «μετριότητα», ως μέτρα κατάλληλα για την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούρ είχε τονίσει πως η πολιτική λιτότητας που προάγει η Γερμανία έχει οδηγήσει στην ύφεση επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, οι Ολάντ και Ερό εγκαλούνται ότι την Τετάρτη είχαν υποδεχθεί στο Παρίσι τρία ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), με τους οποίους διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων για την δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες αυτές «μεγάλη αδεξιότητα», που δεν πρόκειται να συμβάλουν στο να «δημιουργηθεί, σαφώς, ένα κλίμα γαλήνης και εμπιστοσύνης με την καγκελάριο».

Σήμερα, ο Ερό προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα τονίζοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία «πρέπει να βρουν χέρι με χέρι μία λύση για να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση», προσθέτοντας πως αυτό διέρχεται μέσα από «ένα διάλογο πολύ πιο έντονο από εκείνον που υπήρχε έως σήμερα».

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε πως υπάρχει βούληση να δημιουργηθεί μία συμμαχία, ή ένα μέτωπο, κατά της Μέρκελ: «θα ήταν μία εσφαλμένη οδός, ένα σοβαρό πολιτικό λάθος που δεν θα κατέληγε σε καμία λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ:Δεν θα πω στους έλληνες τι να ψηφίσουν – Θα δει τις εκλογές στο Βερολίνο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε