Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Γαλλία: Συγκρούσεις φοιτητών, μαθητών με αστυνομικούς

REUTERS
Στους δρόμους σήμερα τα συνδικάτα που αντιδρούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αύριο στη γερουσία το επίμαχο νομοσχέδιο. Συγκρούσεις φοιτητών, μαθητών με αστυνομικούς σε Παρίσι και Λυόν.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μαθητών σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ, ενώ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα συνδικάτα έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις σε 200 γαλλικές πόλεις.

Φοιτητές τρέχουν να προστατευτούν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας. ΦΩΤΟ REUTERS

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η “σύγκρουση” ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και στα συνδικάτα, τα οποία έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία εν όψει της αυριανής ψήφισης στη Γερουσία του νόμου που αυξάνει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. «Η μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας. Η Γαλλία έχει δεσμευθεί να την προχωρήσει, όπως έκαναν και οι γερμανοί εταίροι μας» δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.

 
Χθες κλιμακώθηκε η πολιορκία των 12 μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας, με αποτέλεσμα περίπου τα 1.500 από τα 12.500 πρατήρια καυσίμων να «στερέψουν» από βενζίνη. Παράλληλα οι γάλλοι οδηγοί φορτηγών ξεκίνησαν και αυτοί κινητοποιήσεις προκαλώντας προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, ενώ χιλιάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη Λυών, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς. Πραγματοποιήθηκαν 290 προσαγωγές.
 
Αντιδρώντας η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός προβλεπόμενου από τον νόμο θεσμικού οργάνου, του «διυπουργικού κέντρου κρίσης», ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα. Επικεφαλής ετέθη ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ.
 
Η Πολιτική Αεροπορία DGΑC ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ακυρώσουν για σήμερα, Τρίτη, το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και το 30% από άλλα αεροδρόμια, ανάμεσά τους και από το «Σαρλ ντε Γκωλ». Ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης καυσίμων. «Δεν θα αφήσω τη γαλλική οικονομία να υποφέρει από έλλειψη αποθεμάτων» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
 
Στη νέα απεργία συμμετέχουν σιδηροδρομικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι γάλλοι οδηγοί φορτηγών τη νύχτα της Κυριακής πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις σε αυτοκινητοδρόμους κοντά στη Λιλ, στο Παρίσι και στη Λυών.
 
Στις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης συμμετέχουν φοιτητές και μαθητές οι σχολές και τα σχολεία των οποίων τελούν υπό κατάληψη. Ταραχές σημειώθηκαν έξω από λύκεια στο Παρίσι, στη Λυών και σε άλλες πόλεις. Στο προάστιο Ναντέρ της γαλλικής πρωτεύουσας οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση ελα στικών σφαιρών. «Οι μαθητές θέλουν να αγωνιστούν κατά της αλλαγής του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εντάξει! Αλλά πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία όσων πράττουν» είπε ένας καθηγητής λυκείου της Λυών, ο οποίος είδε το αυτοκίνητό του να καίγεται κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μαθητών για τα μέτρα της κυβέρνησης Σαρκοζί.
 
 
Η γαλλική Γερουσία καλείται να ψηφίσει για την αλλαγή των ορίων ηλικίας τόσο στην πρόωρη (από τα 60 στα 62 χρόνια) όσο και στην πλήρη (από τα 65 στα 67) συνταξιοδότηση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ως το 71% των Γάλλων τίθεται κατά της μεταρρύθμισης και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι επικριτές της πολιτικής του προέδρου Σαρκοζί ισχυρίζονται ότι η πολιτεία μπορεί να εξοικονομήσει τους πόρους που αναζητεί από άλλες πηγές, όπως από την αύξηση των εργοδοτικών συνεισφορών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει από την πλευρά της ότι το όριο των 62 ετών για την πρόωρη συνταξιοδότηση είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ότι οι Γάλλοι ζουν πολύ περισσότερο και πως τα συνταξιοδοτικά ταμεία ήδη έχουν τεράστιες απώλειες εσόδων.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε