Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γαλλογερμανική συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουνίου

Γαλλογερμανική συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουνίου

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του νέου Γάλλου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο, συνεργάτης της Μέρκελ εμφανίζεται αισιόδοξος για μια συμφωνία σε ότι αφορά την ευρωζωνη μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ως τα τέλη του επόμενου μήνα, δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς λίγες ώρες πριν ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκεφτεί το Βερολίνο.

Ο Αλτμάιερ είπε ότι δεν αναμένει να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα ή να ληφθούν αποφάσεις στην πρώτη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ σήμερα το απόγευμα.

Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε μια κοινή στάση σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

   “Είναι σημαντικό να μελετήσουμε η καθεμιά πλευρά τις προτάσεις της άλλης. Όμως είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια κοινή γαλλογερμανική προσέγγιση ως τα τέλη Ιουνίου το αργότερο”, επισήμανε ο Αλτμάιερ.

   Ο Ολάντ, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα, έχει επικρίνει την επικέντρωση της Μέρκελ στα μέτρα λιτότητας για την επίλυση της κρίσης χρέους κι αναμένεται να την πιέσει, στη συνάντησή τους στην καγκελαρία στο Βερολίνο, να συμφωνήσει σε νέα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.

   Πάντως ο Αλτμάιερ επανέλαβε τη γερμανική θέση ότι το λεγόμενο δημοσιονομικό σύμφωνο, ένα σύνολο αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που δέχτηκαν να υιοθετήσουν οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους, καθιστώντας όμως σαφές πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να λάβει άλλα μέτρα για την σταθεροποίηση των οικονομιών των κρατών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

   “Έχουμε σημαντικό συμφέρον να δούμε όχι μόνο την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου με ευρεία συναίνεση και αποφασιστικό τρόπο, αλλά επίσης και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη”, σημείωσε ο Αλτμάιερ.

   “Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ευθύνη να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερο το να συμφωνηθεί ένας συμβιβασμός με τα 16 άλλα κράτη”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης πλην Γερμανίας.

   Εξάλλου ο Αλτμάιερ ανέφερε πως η κυβέρνηση Μέρκελ αναμένει τόσο το δημοσιονομικό σύμφωνο όσο και το νέο μόνιμο ταμείο δανεισμού της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα έχουν επικυρωθεί από τ0 γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών του. Νωρίτερα σήμερα, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα αυτό “δύσκολη πρόκληση”. Η Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να εγκριθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με πλειοψηφία δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ και στην Μπούντεσρατ, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες αξιώνουν να συμπληρωθεί με νέα αναπτυξιακά μέτρα πριν να το ψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τα σημεία σταθμοί στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε