Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Γάλλοι και Γερμανοί ετοιμάζονται «για δράση» σε Συρία και αραβικές χώρες

Γάλλοι και Γερμανοί ετοιμάζονται «για δράση» σε Συρία και αραβικές χώρες
Στη γερμανική πόλη Μίλχαϊμ μεταβαίνουν σήμερα οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, και Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν για να συναντηθούν με τους Γερμανούς ομολόγους τους, στο πλαίσιο των εργασιών του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας.
 

Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική πλευρά, προβλέπεται να τεθούν προβλήματα ασφάλειας που έχουν ανακύψει μετά την «αραβική άνοιξη» αλλά και από τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και την κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, στο Μαλί και στο Αφγανιστάν.
 
Προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης είναι «η αναβίωση της πολιτικής για την κοινή άμυνα και ασφάλεια» καθώς και η «ενίσχυση της ικανότητας των Ευρωπαίων για δράση».
 
«Η γαλλογερμανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι θεμελιώδης για να υπάρξει πρόοδος στην ανοικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης, ικανής να διαδραματίσει ένα ρόλο στη σταθεροποίηση των στρατηγικών ζωνών για τα ευρωπαϊκά αμυντικά συμφέροντα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Αποτελεί πεποίθηση στη Γαλλία το ότι για να αποκτήσει κάποτε η Ευρώπη μια κοινή άμυνα, θα πρέπει να σταματήσει «η αιμορραγία» με τη συνεχή μείωση των ικανοτήτων της και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «αξιόπιστου αμυντικού οργάνου, παρέχοντας στην Ένωση τους απαραίτητους πόρους».
Κινούμενη μέσα σ’ αυτό το πνεύμα η γαλλική κυβέρνηση, χωρίς να κλείνει την πόρτα στη γαλλοβρετανική συνεργασία στοχεύει να δώσει άμεσα νέα ώθηση στη γαλλογερμανική συνεργασία και όχι μόνο. Είναι ανοιχτή στις ευρύτερες μορφές της, με τη συμμετοχή της Πολωνίας, γνωστή ως Βαϊμάρη Ι, και με τις επιπλέον συμμετοχές της Ιταλίας και Ισπανίας (Βαϊμάρη των 5).
 
Η σημερινή συνάντηση θεωρείται σημαντική για την προετοιμασία των δύο χωρών, ενόψει δύο σημαντικών ραντεβού :
Την επέτειο των πενήντα χρόνων της Συνθήκης των Ηλυσίων για μια στενή γαλλογερμανική συνεργασία, που υπογράφηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1963 στο Παρίσι, στο παλάτι των Ιλισίων, από τον καγκελάριο Αντενάουερ και τον πρόεδρο Ντε Γκολ, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2ου εξάμηνου 2013, στο οποίο προβλέπεται να γίνει η εκ βάθρων συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως ήταν πριν γίνει στάχτη η αγορά του Χαλεπιού – ΦΩΤΟ

Στάχτη έγινε η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου

Συρία: Ανατίναξαν αγωγό πετρελαίου- Βομβαρδίζεται ξανά το Χαλέπι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε