Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γάλλοι οινοποιοί πουλούσαν «ξίδι» για κρασί Βουργουνδίας

Γάλλοι οινοποιοί πουλούσαν «ξίδι» για κρασί Βουργουνδίας

Το διεθνές εμπόριο βοούσε από φήμες για απάτες με σπάνια κρασιά πρώτης διαλογής. Ομως τώρα το σκάνδαλο έχει χτυπήσει την έδρα μερικών εκ των διασημότερων οινοποιείων του κόσμου, τα κελάρια της Βουργουνδίας στη Γαλλία.

Η βουργουνδική βιομηχανία κρασιού είναι αναστατωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Τέσσερα στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρασιού της περιοχής, της Laboure-Roi, κρατούνται από την Αστυνομία ως ύποπτα για απάτη. Κατηγορούνται ότι έβαλαν επίτηδες διαφορετική ετικέτα σε εκατοντάδες χιλιάδες μπουκάλια κρασιού.

Εκατοντάδες μίλια μακριά, στη Νέα Υόρκη, δικαστήριο τον περασμένο μήνα καταδίκασε έναν ινδονήσιο συλλέκτη κρασιών για ανάλογου τύπου απάτη. Ο Ινδονήσιος έβγαλε πολλά εκατομμύρια δολάρια πουλώντας φιάλες κρασιού στις οποίες είχε βάλει διάσημες ετικέτες, όπως Chateau Petrus και Domaine de la Romanee-Conti, χωρίς φυσικά το περιεχόμενό τους να ανταποκρίνεται. Τα εν λόγω μπουκάλια – τρόπαια που άλλαζαν χέρια για δεκάδες χιλιάδες δολάρια περιείχαν παλιά κρασιά.

Η υπόθεση της Laboure-Roi, όμως, έχει να κάνει με πιο πρόσφατα και κάπως πιο ταπεινά κρασιά. Ωστόσο, θεωρείται εξίσου σοβαρή, μια και μιλάμε για τεράστιες ποσότητες και κυρίως επειδή συνέβη στην καρδιά της Βουργουνδίας.

Από τη Βουργουνδία προήλθε η ιδέα κάθε περιοχή να βγάζει κρασιά των οποίων η προέλευση να γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον πελάτη. Κοινώς, πως θα πρέπει να παράγει χαρακτηριστικά κρασιά. Οι κανόνες περί περιοχής είναι εξαιρετικά αυστηροί στη Γαλλία, ενώ ειδικά οι οινοποιοί της Βουργουνδίας ζητούν από την UNESCO τα κόκκινα πινό νουάρ της και τα λευκά σαρντονέ της να χαρακτηριστούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι 4.000 οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας ανησυχούν πολύ για το πλήγμα που θα επιφέρει στο προϊόν τους η απάτη της Laboure-Roi. Και φυσικά στις εξαγωγές που κάνουν σε 150 χώρες. Η εταιρεία δεν θεωρείται από τα πρώτα ονόματα της περιοχής, είναι όμως μια από τις μεγαλύτερες καθώς πουλά γύρω στα 10 εκατ. μπουκάλια ετησίως, ενώ τα 3/4 της παραγωγής της εξάγονται.

Ο εισαγγελέας της Ντιζόν υποστηρίζει πως εμφιάλωσε 500.000 μπουκάλια που έφεραν ετικέτες εξαιρετικού βουργουνδικού κρασιού αξίας 2,7 εκατ. δολαρίων με κοινό επιτραπέζιο οίνο. Επιπλέον, κατηγορείται πως άλλαζε ετικέτες για να πουλήσει παλαιότερα κρασιά, τα οποία όμως δεν είχε στις αποθήκες της. Για παράδειγμα, μπορεί οι λάτρεις του οίνου ζητούσαν ένα Meursault του 2006 και επειδή δεν είχε έβαζε την ετικέτα του σε ένα μπουκάλι του 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε