Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γάλλος πρωθυπουργός: Αξιοθρήνητος ο Ντεπαρντιέ

Γάλλος πρωθυπουργός: Αξιοθρήνητος ο Ντεπαρντιέ

Η φυγή του Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο Βέλγιο προκειμένου να γλιτώσει τη φορολόγησή του στη Γαλλία είναι μια ενέργεια “αξιοθρήνητη”, υποστήριξε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την οργή του για όσους “αυτοεξορίζονται” προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους.

“Το θεωρώ αξιοθρήνητο (…). Και όλα αυτά για να μην πληρώνει φόρους, για να μην πληρώνει πολλά”, είπε ο Ερό μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

“Το να είναι κανείς Γάλλος σημαίνει ότι αγαπά την πατρίδα του και την βοηθά να ξανασταθεί στα πόδια της”, συνέχισε, παραδεχόμενος ότι ο Ντεπαρντιέ είναι “ένας μεγάλος σταρ που τον αγαπούν όλοι”. Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι “η καταβολή φόρων είναι μια πράξη αλληλεγγύης, είναι μια πατριωτική ενέργεια”.

Ο 63χρονος Ντεπαρντιέ, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς παγκοσμίως, αγόρασε ένα σπίτι στο βελγικό χωριό Νεσέν, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, για να εγκατασταθεί εκεί, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος της περιοχής, Ντανιέλ Σενεσαέλ. Το 27% των συγχωριανών του είναι επίσης Γάλλοι υπήκοοι.

Οι κάτοικοι του Βελγίου δεν πληρώνουν φόρους επί της περιουσίας, ούτε φόρους υπεραξίας κεφαλαίων για την πώληση μετοχών. Πρόσφατα στη Γαλλία επιβλήθηκε φόρος 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορέλ Φιλιπετί εξέφρασε επίσης τη λύπη της για τη “φορολογική εξορία” του Ντεπαρντιέ, απορρίπτοντας όμως την πιθανότητα να του αφαιρεθεί η γαλλική υπηκοότητα, όπως ζήτησε ένας Σοσιαλιστής βουλευτής.

Στο ίδιο το Βέλγιο, το ακροαριστερό Εργατικό Κόμμα (PTB) πραγματοποίησε μια “συμβολική” πράξη διαμαρτυρίας μπροστά από τη νέα κατοικία του ηθοποιού για να καταγγείλει την απουσία αλληλεγγύης προς τους Γάλλους φορολογούμενους και τους Βέλγους εργαζόμενους. Μέλη του κόμματος, για να τον “καλωσορίσουν” άπλωσαν ένα πανό έξω από το πολυτελές σπίτι, που περιβάλλεται από ένα μεγάλο πάρκο.

Η ενέργεια του Ντεπαρντιέ “δεν είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς τη Γαλλία και τους Βέλγους μισθωτούς οι οποίοι στην ουσία πληρώνουν το λογαριασμό της κρίσης και φορολογούνται βαριά”, είπε ο Μπενζαμίν Πεστιό, μέλος του εθνικού συμβουλίου του PTB. “Το Βέλγιο είναι φορολογικός παράδεισος για τους εκατομμυριούχους και φορολογική κόλαση για τους μισθωτούς”, πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές άφησαν έξω από το σπίτι ένα “δωράκι”, κάτι που έμοιαζε με κουτί απορρυπαντικού, στο οποίο είχαν γράψει τη φράση: “Φορολόγηση των εκατομμυριούχων έξι σε ένα: ένας στοχευμένος φόρος” που “πλήττει μόνο τους πιο πλούσιους (2%), δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία, προστατεύει από την περιστολή δαπανών, βοηθά να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό και ενισχύει την αλληλεγγύη”.

“Θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι στο Βέλγιο δεν φορολογείται η περιουσία”, πρόσθεσε ο Πεστιό, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός τέτοιου φόρου στους πλούσιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρατούμενος ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ντεπαρντιέ: “Θα υποδυθώ τον Στρος Καν γιατί τον μισώ”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε