Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

George Romero: Η φιλμογραφία του σκηνοθέτη που αγαπήσαμε [vids]

George Romero: Η φιλμογραφία του σκηνοθέτη που αγαπήσαμε [vids]

Ο George A. Romero πέθανε αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία φιλμογραφία που δεν θα “πεθάνει” ποτέ. Η ζωή και το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.

Ο George A. Romero δεν επεδίωξε ποτέ να γίνει φιγούρα του Χόλιγουντ. Ωστόσο, ήταν πολύ επιτυχής σε ό,τι έκανε στον κινηματογράφο. Ο σκηνοθέτης των πρωτοποριακών ταινιών «Living Dead» γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1940 στη Νέα Υόρκη, από πατέρα Κουβανό και μητέρα Λιθουανο-αμερικανίδα, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή 16 Ιουλίου.

Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, ενώ αργότερα φοίτησε στο γνωστό Πανεπιστήμιο Carnegie-Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας. Μετά την αποφοίτησή του, άρχισε να γυρίζει κυρίως ταινίες μικρού μήκους και διαφημίσεις. Ο ίδιος και οι φίλοι του δημιούργησαν το “Image Ten Productions” στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μαζί με τους φίλους του μάζεψαν 10.000 δολάρια και παρήγαγαν μια από τις πιο διάσημες αμερικανικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών: Η νύχτα των ζωντανών νεκρών (1968). Χάρη στο καλό σενάριο που γράφτηκε από τον ίδιο και τον John A. Russo και το όραμα του George Romero, η ταινία κέρδισε το κοινό και έβγαλε πολλά περισσότερα από ό, τι κόστισε. Το φιλμ αποτελεί σήμερα ένα καλτ θρίλερ και εισήχθη στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1999.

Οι επόμενες ταινίες του George Romero ήταν πιο χαμηλές σε κέρδη. Ο ουρανός έβρεξε θάνατο (1973), το Hungry Wives (1972) (όπου συναντήθηκε με τη μελλοντική του σύζυγο μέχρι το 2010, Christine Forrest), το Martin (1978), και Η νύχτα των ζωντανών νεκρών (1968) είναι από τις πιο γνωστές του ταινίες. Όλες διαδραματίστηκαν μέσα ή γύρω από την αγαπημένη πόλη του, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας.

Το 1978, ο George Romero επέστρεψε στο είδος του, τις ζόμπι ταινίες. Στη νύχτα των ζωντανών νεκρών (1968): Ζόμπι, μίλησε για την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα ζόμπι. Η ταινία απέφερε πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια και διακρίθηκε ως μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του περιοδικού Entertainment Weekly το 2003. Η ταινία αποτέλεσε επίσης το πρώτο αναγνωρισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, έργο του.

Αργότερα, η επιτυχία του “Ζόμπι, το ξύπνημα των νεκρών” (1978) οδήγησε σε υψηλότερους προϋπολογισμούς και καλύτερες συμμετοχές ηθοποιών. Πρώτα ήρθαν οι “Knightriders” (1981), όπου εργάστηκε για πρώτη φορά με τον ανερχόμενο τότε Ed Harris. Ύστερα, ήρθε η ταινία Creepshow (1982), η οποία αποτέλεσε την πρώτη, αλλά όχι την τελευταία φορά που ο George Romero προσάρμοσε στην μεγάλη οθόνη, φημισμένο μυθιστόρημα τρόμου του Stephen King.

Η παρακμή της καριέρας του George Romero ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η ταινία, Η μέρα των ζωντανών νεκρών (1985) απογοήτευσε τους κριτικούς και ήταν μια μεγάλη αποτυχία για το box-office. Οι πρόσφατες του ταινίες δεν άγγιξαν την επιτυχία των προηγούμενων ταινιών του. Το 2005, 19 χρόνια μετά την Ημέρα των Ζωντανών νεκρών (1985), επέστρεψε κάπως πιο δυναμικά. Με την ταινία “Η γη των ζωντανών νεκρών” έλαβε και πάλι άριστες κριτικές και μάλιστα η ταινία έφτασε στην κορυφή του αμερικανικού box office κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Ο σκηνοθέτης που αγαπήθηκε από μεγάλο μέρος του κοινού που λατρεύει τις horror movies πέθανε την Κυριακή (16.07.2017), σε ηλικία 77 ετών, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα. Η οικογένειά του αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Ο θρυλικός σκηνοθέτης Τζορτζ Α. Ρομέρο πέθανε την Κυριακή 16 Ιουλίου, ακούγοντας τη μουσική του The Quiet Man, μιας από τις αγαπημένες του ταινίες, με τη σύζυγό του Σουζάν Ντεσρότσερ Ρομέρο και την κόρη του Τίνα Ρομέρο στο πλευρό του».

Πηγή:IMDB

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε