Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Η Ελλάδα στις εκλογές να πει καθαρά τι θέλει

Γερμανία: Η Ελλάδα στις εκλογές να πει καθαρά τι θέλει

«Η Ελλάδα θα πρέπει στις εκλογές να καταστήσει σαφές τι θέλει» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, Αντρέας Σμιτς, μιλώντας νωρίτερα σε εκπομπή της Γερμανικής Ραδιοφωνίας.

Ο Γερμανός τραπεζίτης επισήμανε επίσης: «Η Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά ενδεχομένως στο μεταξύ να χάσει την αλληλεγγύη των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να οδηγηθεί, θέλοντας και μη, εκτός ευρώ». Επιπλέον, επανέλαβε τη χθεσινοβραδινή δήλωση του, ότι ο κίνδυνος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο.

Ο κ. Σμιτς υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτές άλλων χωρών και αναφέρθηκε στην περίπτωση των ισπανικών τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων, είπε, είναι ευθύνη της ισπανικής κυβέρνησης ή των μηχανισμών στήριξης, καθώς τα γερμανικά ιδρύματα δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη άλλων τραπεζικών συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών σημείωσε ότι θα αποτελούσαν λύση μόνο εφόσον θα ήταν σαφής και ξεκάθαρος ένας οδικός χάρτης προς την πολιτική ένωση, κάτι όμως το οποίο, προέβλεψε, δεν θα είναι εύκολο να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Κάλεσε δε τη γερμανική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί σε λανθασμένες αποφάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, η ευθύνη για περαιτέρω ανάπτυξη ανήκει κυρίως στην Γερμανία.

Χθες ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο οικονομικών συντακτών στη Φρανκφούρτη, είχε εκφράσει την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για κάτι «δύσκολα εφικτό». Είχε δε σημειώσει ότι «το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει να υποθέσουμε ότι όλα κατατείνουν σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ενώ είχε ζητήσει να σταματήσει κάθε βοήθεια προς την Αθήνα, εάν εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα λιτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ελλάδα ρίχνει τη Μέρκελ στα… Τάρταρα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε