Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία: Ο Σταϊνμάιερ βάζει στο ίδιο τραπέζι Μέρκελ και Σούλτς

Μέρκελ Σουλτς Γερμανία

Η Γερμανία παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο και χωρίς (επόμενη) κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να βάλει στο ίδιο τραπέζι την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Μαζί με τη Μέρκελ και τον Σούλτς, στις διαπραγματεύσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γερμανία θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Την πρωτοβουλία του Γερμανού προέδρου αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με αυτό, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σχεδιάζει κοινή συνάντηση της καγκελαρίου, του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (σ.σ. αδερφό κόμμα αυτού της Μέρκελ).

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ – Φωτογραφία Reuters

Την άλλη εβδομάδα το… ραντεβού Μέρκελ – Σουλς – Ζέεχοφερ

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γερμανίας σχεδιάζει να γίνει η κοινή συνάντηση την άλλη εβδομάδα. Η Bild επικαλείται πηγές της προεδρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των τεσσάρων έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ – Φωτογραφία Reuters

Οι όροι του SPD

Το να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρόεδρος της χώρας φαίνεται πως ήταν το βήμα που περίμενε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Το είχε δηλώσει ο γγ του κόμματος Χουμπέρτους Χάιλ.

Το SPD δεν έχει μείνει “αλώβητο” από την πολιτική κρίση στη Γερμανία. Το βράδυ της Πέμπτης (23.11.2017) η ηγεσία του είχε μαραθώνια συνεδρίαση. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Μάρτιν Σούλτς απείλησε να παραιτηθεί αν έμενε στο τραπέζι η πρόταση να είναι ξανά το SPD μέλος ενός μεγάλου συνασπισμού.

Μάρτιν Σουλτς – Φωτογραφία Reuters

«Θα αναμείνουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις. Δεν θα μείνει έξω από αυτές» είπε ο Χάιλ.

Δεν διευκρίνισε, όμως, ποιος θα είναι ο στόχος αυτών των συζητήσεων. Πάντως, το SPD φαίνεται πως απομακρύνεται από την απόλυτη θέση του για προκήρυξη νέων εκλογών.

Αποστάσεις Σουλτς

Χαρακτηριστικό της κατάσταση που επικρατεί στο SPD το γεγονός πως ο Μάρτιν Σούλτς απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπέρ νέων εκλογών. Αλλά και οι φήμες πως είχε απειλήσει με παραίτηση, καθώς διαφωνεί με το να γίνει ξανά το κόμμα κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ.

Όλα αυτά ενώ ορισμένα στελέχη του SPD τάσσονται υπέρ της ανοχής μιας κυβέρνησης της Μέρκελ, ενώ άλλοι, όπως ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφεν Βάιλ, απορρίπτουν αυτήν την επιλογή.

Έναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Bόλφγακνγκ Τίρζε, πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γκεζίνε Σβαν.

Με ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Είναι ο λεγόμενος συνασπισμός «Κένυα» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις