Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές: Αποφασίζουν για κυβέρνηση εκατομμύρια πολίτες – Με “κομμένη” ανάσα παρακολουθεί η Ε.Ε

Γερμανικές εκλογές: Αποφασίζουν για κυβέρνηση εκατομμύρια πολίτες – Με “κομμένη” ανάσα παρακολουθεί η Ε.Ε

Τα… ΄”ψέμματα” τελείωσαν, ότι ειπώθηκε ειπώθηκε, και τώρα οι Γερμανοί πολίτες καλούνται από το πρωί της Κυριακής (24.09.2017) να αποφασίσουν για το ποιά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Βέβαια η μάχη αναμένεται να είναι “ευκολάκι” για την Άνγκελα Μέρκελ καθώς όλες οι τελευταίες  δημοσκοπήσεις της δίνουν προβάδισμα από 13 μονάδες και πάνω.

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα με ποιον θα σχηματίσει κυβερνητικό σχηματισμό, με τους “πράσινους” και τους “σοσιαδημοκράτες” να είναι οι πρώτοι υποψήφιοι… μνηστήρες.

Στα αρνητικά καταγράφεται η μεγάλη άνοδος του ακροδεξιού AfD, το οποίο ίσως να είναι και τρίτο κόμμα στην Γερμανική Βουλή. Σημειώνεταιπως αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι νοσταλγοί των Ναζί θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο

Δεν το έριξαν… στις προσευχές

Ερωτηθείσα η Γερμανίδα αν…  προσεύχεται να κερδίσει τις εκλογές, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν προσεύχεται ποτέ για πολιτικά αποτελέσματα και πρόσθεσε «η προσευχή είναι πολύ προσωπικό θέμα».

Η απάντηση του Σουλτς βρισκόταν στο ίδιο μήκος κύματος. «Οι πολιτικοί οφείλουν πάντα να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από την προσωπική τους επιτυχία», είπε.

Τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις

«Αυτή η Κυριακή δεν είναι σαν τις άλλες», «πρέπει να βάλουμε τέλος στο κοινωνικό ψύχος, να εμποδίσουμε να έλθει στην εξουσία μια κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες», «το νιώθει ο καθένας ότι η Γερμανία βράζει. Προσωπικά μου είναι αδύνατον να ανεχθώ ότι στην ηγεσία της χώρας βρίσκεται μια γυναίκα και οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες», «με την κυρία Μέρκελ καγκελάριο, απειλούμαστε με τέσσερα χρόνια στασιμότητας και λήθαργου»: αυτά επισήμανε –μεταξύ άλλων– ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στην τελευταία μεγάλη προεκλογική ομιλία του, σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου, το βράδυ της Παρασκευής.

«Δεν αγωνίζομαι για τους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις, αγωνίζομαι για τις πεποιθήσεις μου και για να γίνει η Γερμανία πιο δίκαιη», επέμεινε ο Σουλτς. «Τα χρήματα (σ.σ.: για τη κάλυψη του κόστους των κοινωνικών μέτρων) θα προέλθουν από τον περιορισμό των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς», συνέχισε και διαβεβαίωσε πως «θέλω να γίνω ο καγκελάριος που θα διαμορφώσει με θάρρος το μέλλον» της Γερμανίας.

Ο βασικός αντίπαλος της κυρίας Μέρκελ στις αυριανές ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές επετέθη εξάλλου με σφοδρότητα εναντίον του ακροδεξιού, λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Αν η AfD μπει στην Μπούντεσταγκ την Κυριακή, αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1945 που θα ακουστεί ξανά στη Βουλή η φωνή των νεκροθαφτών της δημοκρατίας», είπε. «Αυτή η οργάνωση υποδαυλίζει το μίσος και δεν αποτελεί εναλλακτική για τη Γερμανία. Είστε οι εχθροί μας και θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στη Γερμανία!», διατράνωσε, απευθυνόμενος στην AfD.

Ο Σουλτς επισήμανε εξάλλου σκωπτικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο συντηρητικός Βίκτορ Όρμπαν, «κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τη νίκη της κυρίας Μέρκελ» πριν συμπληρώσει «δεν θέλω πολιτικοί όπως ο κύριος Όρμπαν να καλούν τους πιστούς να προσευχηθούν για τη νίκη μου, όπως έκανε για την κυρία Μέρκελ».

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία τόνισε επίσης πως τάσσεται «υπέρ μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης» και «μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας, όχι μιας γερμανικής Ευρώπης, όπως έλεγε κι ο Τόμας Μαν».

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στις επιτυχίες της απερχόμενης κυβέρνησης και υποστήριξε ότι επρόκειτο για επιτεύγματα των σοσιαλδημοκρατών υπουργών «και μόνο», καλώντας τους υποστηρικτές του SPD να συνεχίσουν τον αγώνα ως και αύριο, «πόρτα-πόρτα, σε κάθε γειτονιά» και να μη διστάσουν «να συζητήσουν, να αντιπαρατεθούν και να εξηγήσουν το πρόγραμμα του κόμματος» στους ψηφοφόρους.

«Μύθος τα περί ρεύματος αλλαγής στη Γερμανία»

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, σε κοντινή πλατεία της γερμανικής πρωτεύουσας, έκανε την τελευταία του συγκέντρωση χθες βράδυ και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke). Παρέστησαν ηγετικά στελέχη του, όπως ο συμπρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ και οι δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος, η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και ο Ντίτμαρ Μπαρτς.

«Μόνο αν η αριστερά παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα τολμήσουν να εφαρμόσουν όλες αυτές τις κοινωνικές αθλιότητες, όπως τη σύνταξη στα 70», που συζητείται στη Γερμανία εδώ και καιρό, προειδοποίησε στην ομιλία της η Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

«Παρά τη δημοσκοπική άνοδο της AfD, συνεχίζουμε τον αγώνα για να παραμείνει Η Αριστερά τρίτο κόμμα» συνέχισε η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, έγινε φανερό ότι το SPD δεν αποτελεί αντίπαλο δέος των συντηρητικών της Μέρκελ. «Το ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ της αλλαγής στη Γερμανία είναι ένας μύθος», έκρινε η Βάγκενκνεχτ. «Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να συνταξιοδοτηθεί, δεν της αξίζει παράταση της θητείας της», υποστήριξε η ίδια.

Ο Ντίτμαρ Μπαρτς τόνισε ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός (CDU/CSU-SPD) απλώς «έκανε διαχείριση» και δεν παρενέβη ουσιαστικά στη διαμόρφωση, πόσο μάλλον την επίλυση, των ζητημάτων ή των προβλημάτων του σήμερα και του αύριο. «Την Κυριακή το ζητούμενο είναι εάν θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανοικοδομήσουμε το κοινωνικό κράτος», πρόσθεσε ο κ. Μπαρτς.

“Γιούχαραν” την Μέρκελ στο Μόναχο

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε για την Άνγκελα Μέρκελ η επίσκεψη και ομιλία της στο Μόναχο. Ομάδα ατόμων, προσκείμενοι στο ακροδεξιό AfD γιούχαρε για πάνω από μισή ώρα την Γερμανίδα καγκελάριο όσο αυτή μιλούσε.

Η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε το Μόναχο για να “κλείσει” την προεκλογική της εκστρατεία.

Ωστόσο η ομάδα των ακροδεξιών άρχισε να φωνάζει και να σφυρίζει πριν ακόμα αρχίσει η ομιλία, κάτι που ανάγκασε τους διοργανωτές να αυξήσουν την ένταση στο μικρόφωνο ώστε να μην ακούγονται.

Από το βήμα του ομιλητή η Μέρκελ απάντησε λέγοντας: “Με φωνές και σφυρίγματα δεν αλλάζει τίποτα στην Γερμανία”

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μέρκελ δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς στις αρχές του μήνα και στην επίσκεψή της στην Χαϊδελβεργη της είχαν πετάξει ντομάτα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις