Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές – αποτελέσματα: “Πανωλεθρία” Σουλτς, θρίαμβος για τους ακροδεξιούς – Στο 75,9% η συμμετοχή

Γερμανικές εκλογές – αποτελέσματα: “Πανωλεθρία” Σουλτς, θρίαμβος για τους ακροδεξιούς – Στο 75,9% η συμμετοχή

Με μικρές διαφορές σε σχέση με τα exit polla φαίνεται να “κλειδώνει” το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών. Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνεται η μεγάλη “νίκη” του ακροδεξιού AfD που μπαίνει ως τρίτο κόμμα στην Βουλή, αλλά και η τέταρτη συνεχόμενη επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νεότερες εκτιμήσεις για τις γερμανικές εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής είναι αρκετά υψηλό, στο 75,9%, δηλαδή 4 μονάδες παραπάνω από αυτό του 2013.

Σε αυτές φαίνεται πως τελικά η Αριστερά θα ξεπεράσει τους “Πράσινους” παρά τα όσα έλεγαν τα exit poll. Επιβεβαιώνεται ωστόσο η μεγάλη ήττα των Σοσοιαλδημοκρατών που περιορίζονται στο 20,6%.

Αναλυτικά τα ποσοστά:

CDU/CSU: Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας: 32,9 %

SPD: Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας: 20,6%

Linke: Η Αριστερά: 9,1%

Grüne: Πράσινοι: 8,9 %

FDP: Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 10,6 %

AfD: Εναλλακτική για τη Γερμανία: 13 %

Αισιόδοξη η Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αισιόδοξη για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης εμφανίστηκε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, απορρίπτοντας την συζήτηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μιλώντας νωρίτερα απόψε στον «Κύκλο του Βερολίνου» ή «Κύκλο των Ελεφάντων», την τηλεοπτική συζήτηση που διοργανώνεται μετά τις εκλογές με τους επικεφαλής των κομμάτων, η Αγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι το γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα διαφέρει από εκείνο χωρών με παράδοση σε κυβερνήσεις μειοψηφίας και δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο πρέπει ήδη να κάνει μια τέτοια επιλογή. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η Γερμανία, εκτός από όλα τα θετικά της, έχει να επιλύσει και πολλά θέματα του μέλλοντος. «Έχω τη βούληση να καταλήξουμε σε μια σταθερή κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι το αποψινό αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έδωσε την εντολή στο κόμμα της να ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας.

«Θα ευχόμασταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και πάλι λάβαμε μια σαφή εντολή κι εγώ βλέπω αυτήν εντολή, να ασχοληθώ προπάντων με το μέλλον», δήλωσε η κ. Μέρκελ και, όταν ερωτήθηκε αν είναι αισιόδοξη ότι η Γερμανία θα έχει σταθερή κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, απάντησε: «Είμαι γενικά πάντα αισιόδοξη, αλλά και πέρα από αυτό, εδώ και πολλά χρόνια ακολουθώ το μότο, ‘η ισχύς βρίσκεται στην ηρεμία’».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις