Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές: Μεσαίο δάχτυλο και… “έξω οι ναζί” – Αναβρασμός παντού κατά του AfD [pics, vids]

Afd ναζί γερμανικές εκλογές

Η αρχή έγινε από το Βερολίνο. Ακολούθησαν κι άλλες πόλεις. Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους κατά των νεοναζί του AfD. Οι γερμανικές εκλογές άνοιξαν πληγές…

Η είσοδος των νεοναζί του AfD στη γερμανική Βουλή μετά από 60 χρόνια ήταν ένα από τα χειρότερα σενάρια. Επιβεβαιώθηκε στις χθεσινές γερμανικές εκλογές. Χιλιάδες κόσμου σε Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη και Κολωνία βγήκε στους δρόμους. Είχε μόνο ένα αίτημα: «κάτω οι ναζί».

Λίγο αφού έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, το αίμα πολλών στη Γερμανία και την Ευρώπη πάγωσε: οι ακροδεξιοί μπήκαν στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό που αγγίζει το 13%.

Δεν είναι φυσικά, η Γερμανία η πρώτη χώρα που οι πολίτες της στέλνουν στη Βουλή ένα κόμμα που έχει τέτοιες ιδέες.

Μεσαίο δάχτυλο από το Βερολίνο

Η πρωτεύουσα ήταν η πρώτη πόλη όπου εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Να φωνάξουν κατά του AfD και των νεοναζιστικών απόψεών του. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία μπαίνει για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Αλεξάντερπλατς. Εκεί, το ακροδεξιό AfD είχε νοικιάσει αίθουσα για να γιορτάσει την εκλογική του επιτυχία.

Οι Βερολινέζοι δεν άργησαν να συγκεντρωθούν ακριβώς εκεί. Με πλακάτ που είχαν ζωγραφισμένα… μεσαία δάχτυλα. Με συνθήματα κατά των ακροδεξιών.

Περίπου 1000 άνθρωποι φώναζαν «όλο το Βερολίνο μισεί τους ναζί», «έξω οι ναζί» και «ο ρατσισμός δεν είναι εναλλακτική». «Το 13% είναι ντροπή», «όχι στο όνομά μας», «η ξενοφοβία δεν είναι εναλλακτική», έγραφαν άλλα.

Έξω οι Ναζί, πρόσφυγες είστε ευπρόσδεκτοι έγραφαν κάποια από τα πλακάτ
“Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφότητα (το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης) γ@@@ το AFD”

Afd ναζί γερμανικές εκλογές

Δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η αστυνομία περικύκλωσε ταξί που μετέφερε μέλη του κόμματος. Ανακοίνωσε ότι έκανε και δυο συλλήψεις, αφού έγιναν και συγκρούσεις με διαδηλωτές.

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα δεχθούμε ένα τέτοιο κόμμα στη Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Ματίας, ένας διαδηλωτής.

Στους δρόμους κι αλλού

Το Βερολίνο δεν ήταν η μοναδική γερμανική πόλη που οι πολίτες της αντέδρασαν στην εκλογική επιτυχία του AfD. Αυθόρμητες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα γραφεία του AfD στην Κολωνία, όπου συγκεντρώθηκαν 400 άνθρωποι.

Κάτι ανάλογο έγινε στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις